Azt hitték, nyaralni készül, eutanáziára ment meghalni

A családjának azt mondta, Párizsba repül nyaralni egy barátjához, közben pedig egy svájci eutanáziaklinikára ment meghalni. A 47 éves férfinek nem volt semmilyen ismert betegsége.

Alastair Hamilton azt mondta a szüleinek, hogy egy barátját látogatja meg Párizsban, ehelyett Svájcba repült, hogy halálos injekcióval vessen véget életének. A mindössze 47 éves kémiatanárnak nem volt diagnosztizált betegsége, ennek ellenére több mint 10 000 font (mintegy 4,3 millió forint) ellenében végrehajtották rajta az aktív eutanáziát a bázeli klinikánszámol be az esetről a Daily Mail.

infúzió, eutanázia
Az asszisztált öngyilkosság Magyarországon nem engedélyezett. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Kérheti az is, aki egészséges

A férfi édesanyja, a 81 éves Judith Hamilton az eset kapcsán arra figyelmeztetett, hogy más családoknak is tudniuk kell a Pegasos eutanáziaalapítványról (Pegasos Swiss Association), amely – ellentétben az ismertebb Dignitas (Méltóság) nevű szervezettel – nem követeli meg, hogy az emberek halálos betegek legyenek, vagy hogy valaki kísérje őket, amikor oda mennek meghalni. Elmondása szerint a család hónapokig bizonytalanságban élt, mert a klinika titokban tartotta a halálesetet, és azóta sem adta át nekik a fia búcsúlevelét, személyes tárgyait. Alastair Hamilton halálát emiatt a brit rendőrségnek, a külügyminisztériumnak és az Interpolnak együttesen kellett felderítenie. A család csak azután értesült a férfi haláláról, hogy a rendőrség megvizsgálta a bankszámlakivonatát, és kiderült: több ezer fontot utalt át a Pegasosnak. 

Alastair Hamilton családja szerint Alastair 2022 óta küzdött állandó rossz közérzettel, lefogyott és folyamatosan fáradtnak érezte magát. Otthagyta munkahelyét és visszahúzódott szülei házába, ám az orvosok nem tudták kideríteni, mi állhat a tünetei mögött. "A fiam átkarolt, megpuszilt és azt mondta: mindig emlékezz arra anya, hogy nagyon szeretlek, mindig is szerettelek, és mindig is foglak, bármi történjék is” – idézte fel utolsó találkozásukat a férfi édesanyja, aki akkor még csak nem is sejtette, hogy az lesz az utolsó.

Magyarországon akkor került középpontba az asszisztált öngyilkosság, amikor Karsai Dániel alkotmányjogász a saját, gyógyíthatatlan betegsége okán az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult az aktív eutanázia engedélyezésének kérdésében. Itt írtunk az ügyről részletesebben. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Fátyol- és erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Az ország északkeleti felén egyre több helyen pattannak ki záporok, zivatarok. Emellett helyenként a Nyugat-Dunántúlon is előfordulhatnak csapadékgócok. A zivatarokat intenzív csapadék és erős vagy viharos széllökés kísérheti. Zivataroktól függetlenül legfeljebb időszakos szélélénkülés fordulhat elő. A hőmérséklet késő este 15 és 21 fok között valószínű. Fronthatásokra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra