„Karikó felfedezése új alapokra helyezi a gyógyítást” – így reagáltak a tudósok a Nobel-díjra

A legtöbben meglepődve, de kitörő örömmel fogadták a hírt, hogy Karikó Katalin a kutatásai során elért eredményeiért Nobel-díjat vehet át. Az Index és a 24.hu megkeresésére a koronavírus-járvány során közismertté vált virológusok, biológusok, kutatók, az egyetemi élet szereplői mind elismerően nyilatkoztak.

Óriási öröm ez Magyarország és a magyar tudomány számára. Az mRNS-technológia kifejlesztése túlmutat a Covid-elleni vakcinákon, számos betegség kezelésében lesz jelentősége a jövőben” – fogalmazott az Index megkeresésére Rusvai Miklós víruskutató, aki folyamatosan figyelemmel kísérte Karikó munkásságát, és ezúton is gratulál neki.

Karikó Katalin, Nobel-díj
Karikó Katalin az első magyar női Nobel-díjasunk. Fotó: Getty Images

Több országnyi ember életét mentette meg a technológia

Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa is azonnal reagált a hírre: "Magyar kutatóként nehéz szavakba önteni azt az örömöt és büszkeséget, amit most érezhetünk! Köszönjük, és szívből gratulálok" – írta Facebook-oldalán nem sokkal a Nobel-díj kihirdetését követően. Duda Ernő, aki Karikó Katalin mentora volt, elmondta: „hihetetlenül büszke vagyok Katira, ugyan minden fórumon megköszöni nekünk a szakmai támogatásunkat, de a Nobel-díjat leginkább magának, szívós munkájának és különleges lelki alkatának, kitartásának köszönheti – részletezte a virológus, immunológus. Hozzátette: Alfréd Nobel végrendeletének, miszerint a díj annak adható, aki kiemelkedő munkát végzett az emberiség szempontjából, Karikó Katalin maximálisan megfelel, hiszen az mRNS-technológiával több országnyi, több millió ember életét mentették meg a koronavírus-járvány alatt.

Boldogkői Zsolt azonnal üzent neki, ahogy értesült a hírről: "Bekövetkezett az, aminek be kellett következnie, szívből gratulálok!" A Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója az Indexnek azt mondta, hogy Karikó felfedezése emberek millióinak életét változtatja meg, a tudományt és a gyógyítást más alapokra helyezi.

<i>"Lesznek ott még váratlan, komoly felfedezések"</i>

Ha nem jött volna a Covid, akkor talán mind a mai napig nem vették volna figyelembe azt a hatalmas teljesítményt és őrületes áttörést, amit az ő munkája jelent – mondta a 24.hu kérdésére Kondorosi Éva, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, aki korábban a Nobel-díjas Karikó Katalin munkatársa volt. Millió ötlete és javaslata van, amit érdemes kidolgozni, lesznek ott még nagyon váratlan, nagyon komoly felfedezések – jósolta Kondorosi Éva.  

Az évfolyama két kiemelkedő tagjának egyike volt – idézte fel a 24.hu kérdésére Karikó Katalin egykori tanára, Orosz László genetikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Úgy látta: Karikó Katalin Nobel-díja a kutató személyes érdemein túl, az MTA 1973-ban alapított Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának és a József Attila Tudományegyetem (ma: Szegedi Tudományegyetem) molekuláris és biológiai oktatásának is dicsősége.

Aki szeret problémákat megoldani, annak való a tudomány – jelentette ki Karikó Katalin Philadelphiában, a Pennsylvaniai Egyetem sajtótájékoztatóján néhány órával azután, hogy Stockholmban bejelentették: Drew Weissmannal együtt ők kapják idén az orvosi-élettani Nobel-díjat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -7 °C

Túlnyomóan borult lesz az ég, majd hajnaltájt a Nyugat-Dunántúlon már szakadozik, átmenetileg csökken a felhőzet. Az Észak-Dunántúlon, a Dunakanyar és a főváros tágabb térségében, valamint az Északi-középhegyégben előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás. A délkeleti szél az Észak-Dunántúlon továbbra is élénk, néhol erős marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és -1 fok között alakul, de az északkeleti fagyzugokban, valamint havas tájakon ennél hidegebb lehet. A meteorológiai előrejelzések szerint fronthatásokra napközben nem kell számítani, így a frontérzékenyek rövid időre fellélegezhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra