Karikó Katalinról nevezték el a Semmelweis Egyetem tantermét

Az első Nobel-díjas magyar nő nevét kapta a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet felújított tanterme.

A Nobel-díjas Karikó Katalin nevét viseli a Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetének felújított, 24 férőhelyes, okostáblával felszerelt, interaktív oktatásra is alkalmas szemináriumi terme. Az intézmény Nagyvárad téri Elméleti Tömbjében lévő tanterem ünnepélyes átadóján jelen volt a névadó is – adta hírül az intézmény, ami a kutató gyógyszerfejlesztésre is kiható munkássága előtt tiszteleg ezzel a lépéssel. Emellett – mint írják – a tudós sikeres életpályáját is követendő példaként állítja ezzel a gesztussal hallgatói elé. 

Karikó Katalin
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A névadó üzent a hallgatóknak

A felújított tanterem ünnepélyes átadóján Merkely Béla rektor úgy fogalmazott: a Nobel-díjas kutató példája is bizonyítja, hogy a magas szintű tudományos eredmények eléréséhez kiváló felsőoktatás szükséges. A rektor szerint Karikó Katalin sikeres pályája hűen példázza a hallgatók és a fiatal kutatók számára, hogy a tudományos kutatásokba fektetett idő és energia, a kitartó és következetes munka mindig meghozza a gyümölcsét, hiszen akkor is elszántan, állhatatosan kutatott tovább, amikor nehézségekkel találkozott.

A kutatás küldetés, olyan hivatás, amely inspirálja a kutatót: minden egyes nap alig várja, hogy bemenjen a munkahelyére, hogy állandóan azon gondolkodjon, mivel lehetne még jobb, még eredményesebb a munkája, és a végén valami olyasmire kapjon választ, amivel az embereken segíthet.

– áll a felújított tanterem falán Karikó Katalin gondolata. A kutató nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy az egyetem róla nevezte el egyik tantermét, és jó tanulást kívánt a hallgatóknak.

„Karikó Katalin felfedezése a gyógyszerkutatás új dimenzióját nyitotta meg, ezért rendkívül felemelő intézetünk számára, hogy az első magyar női Nobel-díjasról elnevezett szemináriumi teremben taníthatjuk a fiatal orvosokat és kutatókat a farmakológia és farmakoterápia tudományára” – emelte ki Ferdinandy Péter, a tanteremnek otthont adó intézet igazgatója a helyszínen.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra