Karikó Katalin: „a kutatás öröme most a Nobel-díjban öltött testet”

Aki szeret problémákat megoldani, annak való a tudomány – jelentette ki Karikó Katalin Philadelphiában, a Pennsylvaniai Egyetem sajtótájékoztatóján néhány órával azután, hogy Stockholmban bejelentették: Drew Weissmannal együtt ők kapják idén az orvosi-élettani Nobel-díjat.

A szolnoki születésű magyar biokémikus felidézte, hogy 1989-ben került a Pennsylvaniai Egyetemre, ahol egy véletlen során találkozott kutatótársával, Drew Weissmannal. Elmondta, hogy ő már hírvivő RNS (mRNS) kutatással foglakozott akkoriban, míg Drew Weissman vakcinafejlesztéssel, így kezdődött a közös munkájuk. Egymással szorosan együttműködve dolgoztak a kutatáson – mondta Drew Weissman, hozzátéve, hogy nem rendelkeztek a munkához elegendő forrással, publikációs lehetőségekkel, és nem tudták igazán felkelteni a tudomány szereplőinek a figyelmét. Annak ellenére folytatták a munkát, hogy a legtöbben feladták, és több mint húsz évet szenteltek a további kutatásnak, hogy megtalálják a megoldást, ami az mRNS-technológiát működőképessé teszi a gyakorlatban is.

Nobel-díj, Karikó Katalin, mRNS, kutatás, vakcina,
A 2023-as orvosi-élettani Nobel-díj nyertesei. Fotó: Getty Images

Telefonon értesítették, először azt hitte, ez valami vicc

Karikó Katalin beszámolt arról, hogy az Egyesült Államok keleti partján hajnal volt, amikor megszólalt a telefonja, és a Nobel-díj bizottságtól értesítették arról, hogy ő az egyik díjazott. Először arra gondolt, hogy valaki viccel vele. Drew Weissman hozzátette, akkor hitték el, hogy a hír igaz, amikor a Nobel-bizottság részéről hivatalosan elhangzott a bejelentés. Karikó elmondta: nem gondolt a díjra, hiszen az elmúlt kilenc évben azon dolgozott a BioNTech biotechnológiai vállalatnál, hogy a kutatásuk eredményeire alapozva terméket tudjanak előállítani. "Ha nem lett volna a Covid-járvány, akkor is léteznének mRNS-alapú termékek, de így az egész felgyorsult" – fogalmazott a magyar kutató, aki a Pennsylvaniai Egyetem mellett a Szegedi Tudományegyetem professzora is. 

Az első magyar Nobel-díjas nő azt üzeni a nőknek, akik hasonló eredményeket szeretnének elérni, hogy találják meg azt a férjet, aki hajlandó támogatni álmaik megvalósítását, nem kiszolgálni, de elismerni és segíteni, részt venni gyereknevelésben. Ami még szükséges, az a mentális és fizikai egészség, a testmozgás és a stressztűrés – hangsúlyozta, és hozzátette: élvezni kell azt, amit csinál az ember. Megjegyezte: manapság a fiatalok szeretik, ha állandó megerősítést, elismerést kapnak, ami viszont a tudományban nem létezik. Tudni kell elviselni a kudarcot is, amikor egy kísérlet nem a várt eredményt hozza, de ez megtanulható. Karikó Katalin felidézte, hogy ugyan kutatótársával keményen dolgoztak az évek során, de egyben élvezték is a kutatást, ami örömöt adott, és most a Nobel-díjban öltött testet. 

"Miután az ember szakmát választ, biztosan meg fogja tapasztani, hogy mindig lesz egy kolléga, aki kevesebbet dolgozik, mégis előbb léptetik elő, vagy több pénzt keres. Ez sok embernek okoz csalódást, különösen most, hogy a társadalom egyre egocentrikusabb. Azonban ha folyton erre figyelsz, akkor kevesebb figyelmet fordítasz olyan dolgokra, amelyeken viszont változtathatsz. Kérdezd meg magadtól: mit tudok én személy szerint jobban csinálni? A körülményeken ugyanis te legtöbbször nem változtathatsz” – fogalmazott Karikó Katalin. Az első Nobel-díjas magyar nő További gondolatait ide kattintva olvashatod. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésre számíthatunk. Elszórtan fordulhat elő zápor, illetve kis eséllyel az északkeleti tájakon zivatar is kialakulhat. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra