Csodás dolgot láthatsz péntek este az égen

Különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton április 26-án.

Pénteken 23 óra után a Hold 36 ívmásodperces, szoros együttállásban lesz a Skorpió csillagkép legfényesebb csillagával, az 1 magnitúdós vörös szuperóriással, az Antares csillaggal. Budapesten az Antares csillag 23:00-kor kel délkeleten, a 91 százalékos fázisú, közel telihold pedig bő 5 perc múlva követi majd – közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

kislány teleszkóppal nézi az eget
Csodás dolgot láthatsz péntek este az égen. Fotó: Getty Images

Különleges holdkeltében lesz részünk

A különleges holdkelte megfigyeléséhez nyílt és tiszta látóhatárra lesz szükség. Ilyen észlelőhelyen egy egyszerű kézi távcsővel is különleges látványt nyújt majd a szivárvány minden színében csillogó horizontközeli Antares, és a vöröses színű, légköri fénytörés által összelapított holdkorong közelsége. Éjfél környékén pedig már szabad szemmel is könnyen megfigyelhető lesz a jelenség.

Az együttállás érdekessége, hogy míg Magyarországról csak egy szoros közelítésnek látszik, addig a Föld keletibb vidékein a Hold el is takarja majd az Antarest – írták.

Érdekességek az Antaresről

Az Antarest egyébként – vöröses színe miatt – gyakran összetévesztik a Mars bolygóval. Innen ered görög eredetű neve is: Anti-Árész, azaz Ellen-Mars. Az Antares a látóhatár közelében mindenféle más színekben is pislákolhat, ez azonban a földi légkör fénytörő hatása miatt látszik csak ilyennek. Az égitest asztrofizikai szempontból is különleges: hatalmas méretű vörös óriáscsillag, amelynek átmérője a Nap 800-szorosa.

Az együttállásról, valamint annak megfigyeléséről itt olvashatsz részletes beszámolót.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +14 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható, és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, amelyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. A déli, délkeleti irányú szél csak néhol élénkül meg, zivatarok környezetében azonban viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra