A női agy titkai

A nők mindig is rejtélyesek voltak, elsősorban a férfiak számára, akik még nem kaptak választ a nyugtalanító kérdésre, hogy miért annyira mások a nők. Ma már azért közelebb vagyunk a titkok megfejtéséhez.

Vannak a mindennapi életből jól ismert zavaró jelenségek, amelyeket azonban többnyire szemrebbenés nélkül elfogadunk. Például a férfiak és nők gondolkodásának különbözőségén nem szoktunk túl sokat meditálni. Legfeljebb csóváljuk a fejünket, hogy az ellenkező neműek miért gondolkodnak, cselekszenek adott módon egy adott helyzetben. Az agy problémáival foglalkozó brainmysteries.com portál a nőkre tekintve végiggondolta e triviális jelenségeket (anélkül azért, hogy túlságosan mélyre hatolt volna az agytekervények közé).
Évszázadokon keresztül a világ minden táján számos sztereotípia alakult ki a nők gondolkodásáról. A nőket többnyire érzelmes lényeknek tartották-tartják, akik nem igazán képesek megítélni a világot, az egyes szituációkat vagy önmagukat, döntéseiket általában ösztöneikre és érzelmeikre alapozzák. Vannak azonban tudományos okai a női gondolkodásmódnak, amely könnyen megérthető evolúciós szempontból.

5 elterjedt tévhit az emberi aggyal kapcsolatban

Van néhány elterjedt elképzelés az emberi aggyal kapcsolatosan, amit nagyon sok tanár, szülő magáévá tett, pedig tévedésen alapulnak. Mutatjuk, mik ezek.

A menstruációs ciklus minden napja egy új érzés

A menstruációs ciklus minden napja módosítja a nők fizikai és mentális állapotát. Ennek oka, hogy a különböző hormonok szintje ilyenkor folyamatosan változik. 2-3 nappal a tüszőrepedés előtt a nők úgy érzik, hogy szexibbnek kell lenniük annak érdekében, hogy vonzóbbá váljanak, és fel kell készülniük arra a pillanatra, amikor megtörténik az ovuláció. Az ovuláció napja után a nők lelkiállapota labilisabb lesz, romlik a kedvük, könnyen ingerlékennyé válnak egészen a menstruáció kezdetéig, sőt az alatt is.

Mi van a nő agyában? - már a kérdés is sztereotíp, nemhogy a válaszok...

Mi van a nő agyában? - már a kérdés is sztereotíp, nemhogy a válaszok...

Az intuíciót évezredek során sajátították el

A nők intuitívak. S ez nem egy mítosz, hanem különféle tanulmányok szerint evolúciós tulajdonság.

Az idők során a nőknek meg kellett tanulniuk, hogyan kell alkalmazkodni. Az anyáknak a kisgyermekük védelme miatt mindig elemezniük kellett, hogy a beszédre még képtelen kicsiknek milyen igényeik vannak, mi bajuk lehet, mit kell tenni az érdekükben. A magasan fejlett nyelvi kommunikáció kialakulás előtt pedig a közösség tagjai, például a férfiak igényeit a testbeszédükből kellett kikövetkeztetni.

A nőknek mindig résen kellett lenniük, hogy a férfiak ne sodorhassák veszélybe a gyermekeket, így mindig mérlegelniük kellett, hogy a helyzet biztonságos vagy nem, és igyekezniük kellett elkerülni a stresszes szituációkat kommunikáció és tárgyalás révén. Ezért a nők jó diplomaták.

A női agy két átmeneti korszaka

Az első a tinédzserkorban köszönt be, amikor a kislány nővé érik. A második átmeneti korszak a menopauza ideje. E 40 éves kor körül kezdődik és általában 47-48 éves korban éri el a csúcspontját. A tünetei az éjszakai izzadás, a hangulatváltozások, a nyugtalanság és az álmatlanság. Sőt, a nők ebben az életszakaszban hajlamosabbak nagyobb kockázatokat vállalni. Nehezebben találják a helyüket, mert a gyerekek általában már elég nagyok és már nem kell mindig védeni őket.

Mindezek mögött a biológia áll, azaz a nők gondolkodásában, viselkedésében az esetlegesség csak látszólagos, mögötte mindig ott áll az evolúció. Ahogy a férfiak képviselik a faj kemény, agresszív, túlélésről gondoskodó oldalát, a nők felfedezték az érzelmek világát, a gondoskodást és a védelmezést. A gondolkodásuk is e szerepeknek megfelelő.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+19, +26 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén borult vagy erősen felhős lesz az ég, a déli határ mentén lehet szakadozottabb a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag