Védi az agyunkat a zenélés

Nemcsak örömszerzés lehet a zenélés célja, hanem még a mentális hanyatlás ellen is védhet.

Rengeteg gyakorlás és sok év kell ahhoz, hogy valaki megtanuljon játszani zongorán, hegedűn vagy gitáron. Ez azonban több szempontból is gyümölcsöző lehet: a zene élvezete mellett a hangszeren való gyakorlás az agy egészségét is segít megőrizni. Egy frissen publikált tanulmány eredményei szerint azok számára különösen fontos lehet a zenélés, akikre fokozott veszélyt jelent a demencia – írja az Independent.

A kutatás több mint 25 ezer 40 év feletti felnőtt adatait vizsgálta meg, hogy felmérje a hangszeren való játék – illetve a kórusban éneklés – agyi egészségre gyakorolt hatását. A brit Exeteri Egyetem kutatói felmérték a résztvevők zenei múltját és képzettségét, illetve teszteket végeztek el rajtuk, hogy az agyi egészségük állapotáról is tisztább képet kaphassanak.

zongorázás
A zongorázás különösen jó hatással lehet a mentális egészségünkre. Fotó: Getty Images

Az eredményekből jól kiolvasható, hogy a zenélés hosszú távon is jó hatással lehet az agyra.  Legnagyobb mértékben a zongorázás javítja a memóriát és az összetett feladatok megoldásának képességét, avagy a végrehajtó funkciót. De más hangszerek is pozitívan hatottak ezekre az agyi folyamatokra. Megállapították azt is, hogy minél idősebben gyakorol valaki a hangszeren, annál pozitívabban hat az a mentális egészségére.

Kisebb mértékben az éneklés is jótékony hatással lehet az agy öregedésére, a kutatók ugyanakkor azt gyanítják, hogy ez a kórushoz vagy csoporthoz való csatlakozás társadalmi tényezőinek is köszönhető. „Összességében azt láttuk, hogy a zenélés segítségével kihasználjuk az agy mozgékonyságát és rugalmasságát, amelyet kognitív tartalékként ismerünk” – mondta Dr. Anne Corbett, az Exeteri Egyetem demenciakutatója.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +17 °C

Gomolyfelhős, napos időben lesz részünk, elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Az északnyugati szél a Dunántúlon egyre nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra