Miért olyan fontos az urea a bőrápolásban?

HáziPatika

A karbamid vagy urea valószínűleg a kozmetikai kémia által alkalmazott leghatékonyabb hidratálóanyag. Az urea szerepe a bőrön belül az egészséges nedvességtartalom megőrzése, a puha, rugalmas és fiatalos hatás megtartása.

Az urea a bőrünk felszíni rétegében is megtalálható anyag, egy természetes hidratáló faktor. Az egészséges bőrben körülbelül 28 mikrogramm karbamid található négyzetcentiméterenként, a dehidratált, száraz bőr ennél 50 százalékkal, az ekcémás betegek bőre pedig 80 százalékkal kevesebbet tartalmaz.

Az urea egy természetes hidratáló faktor
Az urea természetes hidratálófaktor

Szükség van a pótlására

Az urea hatásának megértéséhez először is a bőr szerkezetét kell tanulmányoznunk. Bőrünk külső rétege, a stratum corneum vagy szaruréteg egyfajta sejtközi cementet tartalmaz, amely számos vegyi anyaggal szemben ellenálló. E réteg puhaságáról, rugalmasságáról különféle természetes anyagok keveréke gondoskodik. A nedvességet a stratum corneumban többnyire olajok, zsírok (faggyú), lebontott bőrsejtek és természetes víztartalmú anyagok felületi filmjei tartják vissza. A védőkeverékben található anyagok egy része azonnali hidratálást eredményez, de hatásuk csak átmeneti, ezért szükség van a nedvességszintről tartósan gondoskodó anyagokra is. Az urea - amely a természetes hidratáló faktorok körülbelül 7 százalékát teszi ki - éppen ilyen. Az ureaszint azonban az életkorral csökken, így érthetően szükség van pótlására. Ha kevés az urea, akkor gyengül a vízmegkötő képesség is a bőrben, ami durvasághoz, feszülő érzéshez, hámláshoz és irritációhoz vezet.

Csökkenti a viszketést, felgyorsítja a megújulási folyamatot

Az urea amellett, hogy a vízmolekulák megtartására képes, a viszketést is csökkenti. Nemcsak könnyen szívja fel a vizet, azaz erősen higroszkópikus, hanem nagyon magas a víztartalma is, ami mérsékli a bőrön keresztül elvesztett víz mennyiségét. Molekuláris szinten ez az anyag megváltoztatja az aminocsoportok és polipeptidek szerkezetét a bőrön belül, ami fontos a finom szövetek nedvességének megőrzéséhez.

Házi kencék, profi kozmetikumok - melyik jobb? Részletekért kattintson!

Az urea emellett segít felgyorsítani a bőr megújulási folyamatát, mert keratolitikus tulajdonsága is van, azaz felbontja az elhalt hámsejtek közötti kapcsolatokat, így részt vesz a lebontásukban és eltávolításukban, és ezzel is jelentősen javítja a bőr vízmegkötő képességét. Van egy további érdekes vonása is: helyi érzéstelenítő hatást gyakorolhat a bőrre. Ez nagyon hasznos a gyulladások és ciklikusan megjelenő gyulladások csökkentésében, azaz az érzékeny bőrre kifejezetten jó hatást gyakorol. Az urea támogatja bizonyos bőrtápláló, a bőrt ápoló anyagok behatolását az epidermiszbe. Ezért a komolyan kiszáradt bőrön is gyors javulás érhető el ureás kezeléssel.

Az urea vagy karbamid a sejtek fehérjefeldolgozásának végterméke, amely a vizeletben távozik a szervezetből. Egy felnőtt ember karbamidürítése körülbelül napi 25-30 gramm. A kozmetikai iparban azonban szintetikusan előállított anyagot használnak, amelyben nincs semmi állati eredetű, ammóniából és szén-dioxidból áll, és szilárd vagy folyékony formában is előállítható. Többnyire fehér kristályként vagy pasztillákba préselve találkozhatunk vele.


A legtöbb ember jól tolerálja

Nem szabad összetéveszteni a kozmetikai ipar által használt hydroxyethyl ureát az imidazolidinyl és diazolidinyl ureával, mert azok elsősorban tartósításra szolgáló, veszélyesnek számító vegyületek. Ezeknek az anyagoknak egyike sem otthoni kísérletezésre való.

Az ureát a kozmetikumokban általában 2-5 százalékos töménységben alkalmazzák. A hidratálás, hámoldó hatás érdekében 5 százalékig, hámlasztás érdekében 15 százalékig is elmehetnek a kozmetikai keverékek előállításakor. Mivel szobahőmérsékleten vízben teljesen feloldódik, könnyű a száraz, dehidratált vagy akár pikkelysömörös bőr kezelésére készülő emulziókba, krémekbe vinni. De számos egyéb felhasználási formája is lehetséges, éppen a könnyű kezelhetőség miatt. Mivel természetes anyag, a legtöbb ember jól tolerálja az ureatartalmú készítményeket, mégsem szabad megfeledkezni róla, hogy vegyi anyagról van szó, amely magas koncentrációban irritációt okozhat.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

A bőr három rétegből áll. Melyek ezek?

Tippek

Lefekvés előtt és felkelés után is tisztítsa meg bőrét az izzadságtól, portól, fölös faggyútól. Ne engedje eltömődni a pórusokat, így nem szaporodnak el a kórokozó baktériumok sem!