Árthat a bőrnek a borostás csók

A pattanások és mitesszerek a leggyakoribb bőrproblémának számítanak, amelyekkel az emberek többsége élete során legalább egyszer találkozik. Az akne kialakulásának hátterében számos dolog állhat, beleértve a rajtunk kívülálló okokat is. Ugyanakkor vannak olyanok is, amiket egy kis odafigyeléssel elkerülhetünk. Mutatjuk, melyek ezek.

Meglepő lehet, hogy milyen sok kellemes dolgot abba kellene hagynunk, amennyiben hermetikusan védeni akarnánk bőrünket a külső behatásoktól. Szakértők szerint például nem jó ötlet hagyni, hogy a kutyánk rendszeresen nyalogassa az arcunkat. Az eb nyála ugyanis tele van baktériumokkal, melyek a bőrünkre kerülve elszaporodhatnak és pattanásokat okozhatnak, illetve súlyosbíthatják a már meglévőket.

A puszilkodás, csókolózás sem ajánlott "mitesszerügyi" szempontból, hiszen elősegítheti a pórusok eltömődését –különösen akkor, ha annak a bőre, akiével az arcunk érintkezik, zsírosabb típusú. Arról nem is beszélve, hogy az erősebb borosta, szakáll, bajusz felkarcolhatja a bőrt, irritációt okozva. Noha a felületi karcolás hamar elmúlik, rövid idő alatt is sérülhet a bőr védőrétege, amely megnövelheti a pórusok elzáródásának, illetve a pattanások és mitesszerek kialakulásának esélyét.

Tisztítsuk a telefont és pihenjük ki magunkat

Egészségügyi szempontból ugyanakkor nem árt tudni néhány praktikus dolgot arról, hogy magunk körül mit tehetünk a tisztább bőrért. Először is fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk meg a telefonunk kijelzőjét, hiszen az gyakran érintkezik az arcunkkal. Sokaknál figyelhető meg, hogy azon az oldalon, amelyiken a telefont tartják, több a pattanásuk, illetve a mitesszerük. Éppen ezért érdemes a mobilunk hátlapját és kijelzőjét is rendszeresen megtisztítani.

csók, borosta
A borostás csók sem tesz jót a bőrnek. Fotó: Getty Images

Ha a szánk körül van feltűnően sok mitesszerünk, pattanásunk, akkor a fogkrémünk, pontosabban a benne lévő sodium lauryl sulfate (SLS) is lehet a ludas, mely egyesek bőrét irritálhatja. Nekik érdemes kifejezetten SLS-mentes fogkrémet keresni.

Hajat mosni, sampont és hajkondicionálót használni mindig arctisztítás előtt ajánlott, mivel ezekben is lehetnek olyan anyagok, amelyek elzárhatják a pórusokat. Ha viszont hajmosás után tisztítunk arcot, akkor egyúttal ezeket is eltávolítjuk a bőrünkről.

Vannak, akiknél az alváshiány és a krónikus fáradtság nagyon hamar az arcukon is meglátszik, mivel hajlamosabbá teszi a bőrüket a gyulladásokra, emellett pedig a faggyútermelődést is felerősítheti. Ez egy újabb indok arra, hogy kiderítsük, mi okozza az esetleges alvásproblémáinkat, mert ezzel a bőrünket is hatékonyabban óvhatjuk.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: