Komoly baj lehet a kutyapusziból

A kutyások imádják, ha négylábú pajtásuk végignyalja az arcukat, hiszen a szeretet e megnyilvánulása leveszi őket a lábukról. De a kutya csókja le is verheti őket a lábukról, ha nincs szerencséjük.

Az egészségügyi szakemberek, illetve bakteriológusok és virológusok szerint nem a legjobb ötlet a kutyákkal ennyire szoros érintkezést fenntartani, mert a kutyanyál könnyen bekerülhet a szájba, s a nyállal együtt sok minden bejuthat ezen a kapun a szervezetbe.

John Oxford, a londoni Queen Mary Egyetem virológia és a bakteriológia professzora felhívta a figyelmet, hogy a kutyák azzal töltik a fél életüket, hogy az orrukat szó szerint beleütik mindenbe, például felderítik más kutyák ürülékét , így a pofájuk és a szájuk mindenféle baktérium és vírus gyülekezőhelye.

A vérmérgezéshez vezető kórokozók szagának azonosítása révén az új "mesterséges orr" sok beteg életét megmentheti, és még az egészségügyi költségeket is csökkentheti. Részletek! A kérdés, hogy okoz-e ez valamiféle problémát? Egy 70 éves brit nő példája arra vall, hogy jobb vigyázni. Az asszony egy olasz agár nyálával fertőződött meg olyan súlyosan, hogy az intenzív osztályon kötött ki, s több szervi elégtelenséggel is kezelni kellett. A baj akkor kezdődött, amikor a kutya megnyalta az arcát, s a nyálat elkente a kezével, mert egy rokonával telefonált, s nem volt más lehetősége a tisztálkodásra. Nem sokkal később rosszul lett, s ki is kellett hívnia a mentőket, akik eszméletlenül találtak rá az otthonában. A kórházba magához tért, és sokat javult az állapota. Más tünete nem is maradt, mint egy esti fejfájás.

A kutyapuszi szepszist is okozhat!

A kutyapuszi szepszist is okozhat!

Négy nap múlva azonban az állapota megint romlani kezdett. Zavartságot és fejfájást tapasztalt, hasmenése és magas láza volt, s a vesefunkciói is romlani kezdtek. Aztán leromlott a májfunkciója, végül légzési elégtelenség alakult ki. Az intenzív osztályra szállították, ahol kiderült, hogy súlyos szepszisben, vérmérgezésben szenved. Az asszonyt két hét intenzív kezelés után engedték haza.

Végül sikerült megállapítani, hogy a fertőzést a capnocytophaga canimorsus baktérium okozta, amely a kutya nyálában tenyészett a British Medical Journal beszámolója szerint. A kutyaharapásos eseteknél a fertőző ágens bekerülhet a vérbe, de ebben az esetben nem volt sérülés a betegen. Az orvosok az elmúlt 30 évben csak két kutyacsókos fertőzésről tudnak mindösszesen. Ugyanakkor, ha egy sebes felületet megnyal a kutya, vagy sérülést okozva harap, akkor az érzelmi motívumokat félretéve ("a saját kutyám nem fog megbetegíteni") orvoshoz kell fordulni.

A fertőzés kezdeti tünetei láz, hidegrázás, izzadás és elesettség, s a betegség gyors elhatalmasodása.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: