-3° - +6°
Kettős front

A bőr ápolása napozás előtt és után

HáziPatika

Végre itt a nyár, kezdődik a strandolás és a napfürdőzés szezonja! Arra azonban, hogy a bőrünket hosszas fénykúrának tegyük ki, alaposan fel kell készülni. A napozás ugyanis veszélyes lehet: nemcsak bőrrákot okozhat, hanem idő előtti ráncosodáshoz is vezethet.

Szinte már közhely, hogy a nap sugarai roncsolják a bőrünket, mindezért pedig az úgynevezett UV-sugárzás a felelős. És hogy pontosan mi is ez? Az elnevezés az ultraviola kifejezésből ered, amely a látható fénynél kisebb hullámhosszúságú, azaz láthatatlan, a röntgensugárzásnál viszont nagyobb tartományba tartozó elektromágneses sugárzás. A szakemberek körülbelül 200 és 400 nanométer közé teszik.

Több fajtáját különböztetjük meg. Az UVA-sugárzás 315 és 400 nanométer közötti értékekkel bír, ez teszi ki a földfelszínre érkező napsugárzás legnagyobb részét. Mivel károsítja a kollagénrostokat, és roncsolja a bőrben lévő A-vitamint, sőt, közvetve a DNS-t is, rendkívül káros. Barnulást a melanin nevű sötét színű pigmentanyag oxidálásával idéz elő, de ez csak ideiglenes hatású. Az UVB-sugárzás számokban kifejezve alacsonyabb tartományba tartozik: a 280 és 315 nanométer közötti frekvenciájú rezgéseket sorolják ide. Bár segíti a D-vitamin-képződést, ennek köszönhetően pedig a csontokat is erősíti, sőt, tartós barnulást is eredményez, mégis óvakodni kell tőle. Közvetlenül képes ugyanis károsítani a DNS-t, amelynek következményeként akár bőrrák is kialakulhat.

Így öregíti a bőrt a nap

Az idősödés jelei nagyjából 25 éves korunk körül mutatkoznak meg először bőrünkön: felszínén apróbb ráncok, barázdák jelennek meg, valamint egyre inkább veszít a rugalmasságából. Ezt a folyamatot nem csak belső, hanem olyan külső hatások is meggyorsítják, mint például az erős napsugárzás. Kattintson a részletekért!

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a napsugarak UV-tartalma napszaktól és évszaktól függően változik. Manapság már az időjárás-jelentésben is fel szokták hívni arra a figyelmet, ha intenzív sugárzásra kell számítanunk, de tény, hogy miközben télen 1-es, 2-es szokott lenni az úgynevezett UV-index, nyáron általában 10-11-es értékekre is szoktak figyelmeztetni a meteorológusok - főleg a déli órákban. A veszélyt tehát komolyan kell venni, főleg azért, mert a bőr nem felejt: élete végéig emlékszik arra, milyen sugárterhelés érte korábban.

Teendők napozás előtt

Kezdjük azzal, hogy a bőrünket nemcsak kívülről kell ápolni, hanem belülről is. A fényvédelemhez hozzájárul a béta-karotin, amely nagy mennyiségben található meg például a sárgarépában és a sárgabarackban, de akár táplálékkiegészítő formájában is szedhetjük. A bőr természetes védekezőképességét támogatja a likopin nevű anyag is, amelyben nemcsak a paradicsom bővelkedik, hanem a görögdinnye és a grapefruit is. A káros sugarak elleni küzdelemben nagy segítségünkre van a C-vitamin is, fogyasszunk hát minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt!

Legyünk tisztában azzal, milyen bőrtípusba tartozunk, hogy kiválaszthassuk a megfelelő fényvédő krémet! A bőrünk UV-fénnyel szemben tanúsított ellenálló képességét a pigmentáltságnak és a hámréteg vastagságának köszönheti. Azaz attól függően, hogy mennyire világos vagy sötét a bőrünk és a hajunk színe, más-más faktorszámú naptejet kell használnunk. Ha valaki világos bőrű, és szőke, vagy vörös hajú, akár 5 perc után is leéghet a tűző napon. Ha egy 30-as faktorszámú termékkel keni be magát, 5-ször 30 percig, azaz két és fél órán keresztül tartózkodhat a napon biztonsággal. Egy barna bőrű, barna, vagy fekete hajú nő vagy férfi azonban ugyanezt a hatást egy 15-ös faktorszámú naptejjel is elérheti.

A nap sugarai nemcsak barnítanak, de a bőrünket is roncsolják. Fotó: Getty Images
A nap sugarai nemcsak barnítanak, de a bőrünket is roncsolják. Fotó: Getty Images

Vigyázzunk a hámlasztó kozmetikai kezelésekkel! A kozmetikusok is fel szokták hívni mindenkinek a figyelmét arra, hogy a nyomkodással történő bőrtisztítás, vagy a peelingek (a bőr elszarusodott rétegeinek hámlasztása) mikrosérüléseket okoznak, ezért ha utána napozunk, begyulladhat a bőrünk, sőt pigmentfoktok is megjelenhetnek rajta. Az ilyen típusú kezeléseket érdemes inkább a tavasztól őszig tartó időszakban igénybe venni. Hasonló okok miatt a gyantázással, illetve a szőrtelenítő krémekkel is óvatosan kell bánni. Azt javasolják, hogy a szőrtelenítést 4-5 nappal a tervezett napozás előtt végezzük el.

Végül használjunk minden napozás előtt fényvédő krémet. A bőrgyógyászok azt ajánlják, hogy gyakran és vastagon kenjük be magunkat, hiszen hiába nyújt egy magas faktorszámú termék tartós védelmet, fürdés és törülközés közben könnyen ledörzsölődhet az a réteg, amelyet korábban felvittünk. Arra is felhívják a figyelmet, hogy vannak olyan területek, amelyekről könnyen elfeledkezünk. Ilyen a homlokunk, a fülünk, a nyakunk oldalsó része, a lábfejünk, illetve a dekoltázsunk is. Legyünk tehát alaposak, és lehetőleg egy négyzetcentiméternyi felületet se hagyjunk szabadon, sőt, az arcbőrünk érdekében sapkát és kalapot is tegyünk a fejünkre.


Teendők napozás után

Ha a leégést megúsztuk, fellélegezhetünk, de még korántsem értünk a bőrápolás végére. Napozás után vegyünk langyos fürdőt, mossuk le a bőrünkről a tengeri sót, vagy az uszodai klórt, illetve a naptej maradékát is. Ezután jöhetnek a bőrnyugtató, hidratáló és regeneráló testápolók, hiszen a napfény hatására a bőrünk rengeteg vizet is veszít. Ha nem töltjük fel kellőképpen nedvességgel, fakóvá és fénytelenné válhat. Érdemes olyan termékeket választani, amelyekben sok az A- és E-vitamin, valamint panthenol, allatoin és aloe vera is található bennük, hiszen ezek gyulladásgátló és nyugtató hatásúak. Az elvesztett nedvesség pótlását belsőleg is segíthetjük: fogyasszunk napozás közben és után is sok folyadékot. A bőrünk szempontjából az alacsony cukortartalmú italok, azaz a százszázalékos gyümölcslevek, a natúr teák és a víz a legmegfelelőbbek.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Honnan lehet felismerni a zsíros bőrt?

Tippek

A meleg pára segít kitágítani a bőr pórusait, amelyeken keresztül a bőrápoló hatóanyagok is könnyebben beszívódnak. A maszkokat, krémeket meleg fürdő után érdemes felvinni.