MVM: Részletfizetést kérhetnek azok, akik óriási gázszámlát kaptak

Az MVM külön elbírálás nélkül 12 havi részletfizetést kínál azoknak, akiknek a rezsicsökkentett sávhatár feletti többletfogyasztásukról szóló, magasabb összegű számlák befizetése most megterhelő lenne. Körülbelül 90 ezer ügyfél érintett.

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. külön elbírálás nélkül akár 12 hónapos részletfizetést is igényelhetnek azok az átalánydíjas ügyfelek, akiknek az elmúlt hónapokban történt elszámolást követően megnövekedtek a részszámláik - közölte a szolgáltató pénteken az MTI-vel.    

A 24.hu emlékezetet rá, hogy több átalánydíjas olvasójuk is hatalmas (akár 100 ezer forint fölötti) összegről kapott új havi részszámlákat az éves elszámolószámla után. Az MVM szerint ez azoknál fordulhat elő, akik a 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti éves kedvezménykeretet (63 645 MJ) megközelítették vagy túllépték az elszámolási időszakukban. A magasabb összegű számla a szolgáltató magyarázata szerint abból adódik, hogy átalányfizetéskor a két leolvasás között kiállított részszámlákban a várható éves fogyasztást egyenlő részletekre elosztva (naparányosan) számlázzák ki. Az éves elszámolószámlában azonban már az adott felhasználási hely jelleggörbéjén alapul az elszámolás, azaz súlyozzák az összfogyasztást, télen magasabb, nyáron alacsonyabb mennyiséget figyelembe véve.

Az MVM közleménye szerint 1,7 millió átalánydíjas ügyfeléből 90 ezret érint a jelenlegi számlázással kapcsolatos kérdés. Az érintett ügyfelek a helyzetükhöz legjobban igazodó egyéb számlázási megoldás kiválasztását is kérhetik a társaság ügyfélszolgálatán, telefonon vagy személyesen.    

gázszámla fűtés rezsi rezsiköltség
Sokan ledöbbentek a számláik láttán. Fotó: Getty Images

A tényleges éves elszámolás alapján a 90 ezer ügyfél a rezsivédett mennyiség egészét vagy jelentős részét már elhasználta, jellemzően a téli hónapokban. A magasabb összegek oka, hogy a július 31-ig tartó kedvezményes időszakra így kevés rezsivédett áron elszámolható mennyiség maradt, vagy egyáltalán semennyi. Az átlagfogyasztásig fizetendő rezsicsökkentett ár az augusztus 1-jétől kezdődő új rezsiévben is biztosított.    

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

Délelőtt nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható, majd délutánra egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Az ország délnyugati és középső harmadán zártabb maradhat a felhőtakaró, ott valószínű a legkevesebb napsütés. Elszórtan - főként hazánk északnyugati kétharmadán - valószínű kisebb eső, zápor, néhol zivatar sem kizárt. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, helyenként - záporok, zivatarok nyomán is - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra