Innovatív fejlesztés mentheti meg a kórházakat az adósságaiktól

Évről évre nagyobb adóssággal küzdenek az egészségügyi intézményeink, egy új adósságkezelési rendszer azonban segíthet.

A jelenleg évente felhalmozódó 140 milliárd forintos kórházi adósság az intézményekben akár 20-30 milliárdra is csökkenthető. Egy innovatív, magyar fejlesztés lehet a megoldás, amire a Belügyminisztérium is nyitott – mondta Ivády Vilmos egészségügyi közgazdász az Economx-nek. A Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának oktatója szerint akár két-három éven belül jelentősen csökkenhet a kórházak adóssága az új szemléletű adósságkezelési rendszer bevezetésével.

kórház, folyosó, kórterem
A hazai kórházak évről évre egyre nagyobb adósságokat görgetnek maguk előtt. Fotó: Getty Images

Szét kell szálazni az adósságok okait

A magyar kórházak az elmúlt pár évben kiemelkedően magas tartozásokat halmoztak felIvády Vilmos szerint szét kell szálazni az adósság okait, és ha ezek megvannak, akkor az okokhoz hozzá kell rendelni a feladatokat, illetve a feladatok gazdáit. Ha ez nem történik meg, akkor rendre újratermelődik az adósság.

A kórházak adósságának vannak külső és belső okai, a szakember az utóbbiak között említette a menedzsment által elkövetett gazdálkodási hibákat, ezért fontos a kórházak működésének átvilágítása, a jó vezetési gyakorlatok elterjesztése.

A külső okok között a legfontosabb a gyógyítás átlagköltségeitől elmaradó finanszírozás. A szakember példaként említette a portálnak, hogy az egyes szakmák, mint például a sebészet és a belgyógyászat alulfinanszírozottak, azaz ezen szakmák finanszírozása átlagköltség alatti. Ugyanakkor vannak átlagköltség felett finanszírozott szakmák is, mint a klinikai onkológia, a kardiológia vagy a szemészet. Mivel nem homogén a kép, nem a kórházat mint egészet kell megítélni, hanem a kórházak egyes szakmáinak a működését. Szintén külső ok, hogy ha egy kis kórházban hajtanak végre egy beavatkozást, azért ugyanannyit fizet a NEAK, mintha az egy nagy kórházban történne. Ivády Vilmos szerint emellett infrastrukturális különbségektől is szenved a hazai fekvőbeteg-ellátás, emiatt a kórházak energiaköltsége is jelentősen eltér egymástól.

A probléma kezeléséhez több lépcsőre van szükség. Az egyik lépcső, hogy a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság januártól már 81 intézmény üzemeltetéséért felelős, átvette a kórházak üzemeltetését. Ettől 40-50 milliárd forint adósságcsökkenést remél Ivády Vilmos.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +10 °C
Minimum: +4 °C

Tovább szakadozik, a legtöbb helyen csökken is a felhőzet, de maradnak felhős tájak. Az ország nagyobb részén csapadékmentes lesz az éjszaka. Párássá válik a levegő, foltokban köd képződhet. A nyugatias szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6 fok között alakul, de a Dunántúl szélcsendes, derült tájain gyenge fagy is lehet. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra