Történelmi rekordot döntött a kórházak adóssága

Július végére akár a 100 milliárd forintot is megközelítheti a kórházi adósságállomány a szakértő szerint.

Egyetlen hónap alatt 13,6 milliárd forinttal nőtt a hazai kórházak adóssága – közölte Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a napi.hu-nak nyilatkozva. Kitért rá, a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint június végéig 70,2 milliárd forint tartozást halmoztak fel a fekvőbetegellátó intézmények, szakrendelők és kórházak. Ehhez jön még hozzá az egyetemi klinikák tartozásállománya. Rásky elmondása szerint:

  • a Debreceni Egyetem 7,48 milliárd,
  • a Szegedi Tudományegyetem 5,25 milliárd,
  • míg a Pécsi Tudományegyetem 3,45 milliárd forint adósságot görget maga előtt.
  • A Semmelweis Egyetem nem szolgáltatott adatot.

Összesen így 86,4 milliárd forint az adósságállomány. Tekintve, hogy május végén még 72,8 milliárd forintra rúgott a kórházi adósság, így július végére a mostani tendencia szerint megközelítheti a 100 milliárdot is. Hasonlóra egyébként utoljára 2015. áprilisában volt példa, amikor az egészségügyi intézményrendszer adóssága 84,6 milliárd forintra duzzadt, és ami eddig rekordnak számított. Hozzátartozik ugyanakkor az igazsághoz, hogy akkor már másfél éve nem rendezték kifizetetlen számláikat az intézmények.

Rásky kitért arra is, Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár ígérete szerint július végén várható részleges adósságrendezés a kórházakban. A rezsivédelmi alapból 35-40 milliárd forintot irányíthat át a kormányzat erre a célra, és a pénzt a kórházak kizárólag rezsiköltségeik fedezésére fordíthatják majd.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Estig általában napos idő várható fátyol-, és gomolyfelhők kíséretében. A legtöbb felhő nyugaton, illetve északon, északkeleten várható, az említett tájakon estig még zápor, zivatar, néhol intenzívebb zivatar várható, majd este lecseng a legtöbb helyen a csapadéktevékenység. Viharos széllökés csak zivatar környezetében lehet. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra ezúttal nem kell számítanunk, ugyanakkor lesz olyan elem, ami ronthat az érzékenyebbek közérzetén.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra