Nem mindegy, hogyan tisztítjuk a vágódeszkát

Ha már eldöntöttük, hogy a vágódeszka fa legyen vagy műanyag, oda kell figyelnünk a megfelelő konyhai higiéniára, hogy vágódeszkánk sokáig biztonságosan szolgálhassa a célját.

Minden, amivel érintkezik az ételünk, hordozza az élelmiszer-eredetűfertőzéskockázatát. Vagyis a vágódeszka is, amelyen éppúgy szeletelünk kenyeret, mint nyers húst vagy mosatlan zöldséget. De a sorrend sem mindegy: ha a nyers hús után aprítjuk fel a salátába való paradicsomot, akkor ugyanúgy a keresztfertőzés veszélyének tesszük ki magunkat, mert a húson lévő esetleges baktériumok rákerülnek a paradicsomra. A vegetáriánusok sem mentesek a keresztfertőzéstől, hiszen a mosatlan zöldségek és gyümölcsök szennyezett felülete ideális hely a mikrobáknak. A vágódeszkát ezért tanácsos minél gyakrabban tisztítani, hogy megelőzzük a betegségeket - ajánlja az Észak-Karolina Állami Egyetem összeállítása.

A vágódeszka tisztaságára nagyon ügyelni kell.
A vágódeszka tisztaságára nagyon ügyelni kell. Fotó: Getty Images

Nagy kérdés, hogy fa vagy műanyag legyen?

Évezredeken át fa vágódeszkát használtunk, mint a neve is mutatja. Valamikor az 1970-es években jelentek meg a műanyag vágódeszkák, és sokan siettek beszerezni ezeket abban a hiszemben, hogy könnyebb tisztán tartani őket, és ezért biztonságosabbak. Ez a hit egészen a nyolcvanas évekig kitartott, amikor egyre több tudományos vizsgálat jutott arra az eredményre, hogy a műanyag vágódeszkák nem feltétlenül higiénikusabbak a fánál - írja a cikk.

A műanyagot ugyan könnyen lehet fertőtleníteni, ám a vágások miatt mély vápák alakulnak ki a felületen, amelybe befészkelik magukat a különféle kórokozók. Ezzel szemben a fa vágódeszka ugyan nehezebben fertőtleníthető, de a fa nehezebben is karcolódik, illetve víz hatására a farostok valamelyest regenerálódnak a vágások után.

Jobb, ha tudjuk, hogy még ha tisztának látszik is a konyhánk, csak úgy nyüzsögnek benne a baktériumok. Mire érdemes jobban odafigyelni?

Az is számít, milyen fából van a vágódeszka: a keményfa (bükk, éger, juhar) sűrű szerkezetében apró kapilláris csöveket találunk, amelyek magukba szívják a felvágott élelmiszerből kicsorgó nedvességet, benne az esetleges baktériumokkal, és ahogy a vágódeszka elmosás után kiszárad, a kapillárisokban rekedt kórokozók elpusztulnak. Ezért nem szabad puhafából készült vágódeszkát venni, mert annál nagyobb a mikrobák túlélésének kockázata - mondta az egyetem által megszólaltatott szakértő. Ő egyébként hús feldolgozásához műanyag vágódeszkát, míg zöldségekhez, gyümölcsökhöz és pékáruhoz fa vágódeszkát javasol.

Így tisztítsuk a vágódeszkát

A műanyag vágódeszkát betehetjük a mosogatógépbe is, amennyiben a gyártó ezt javasolja. A fa vágódeszkát azonban nem szabad mosogatógépbe tenni, csak kézzel lehet tisztítani. Először érdemes folyó víz alatt leöblíteni a felületét, de az áztatást kerüljük. Majd súroljuk át mosogatószeres kefével, végül fertőtlenítsük hidrogén-peroxidos oldattal (tabletta patikában kapható), ecettel vagy citromlével, ezeket néhány perces hatóidő után öblítsük le. A vágódeszkát tegyük jól szellőző helyre, hogy mielőbb megszáradjon. Ajánlott a fa vágódeszka felületét ápolni is: időnként finom körkörös mozdulatokkal dörgöljük át kókusz- vagy dióolajjal. Ne használjunk étolajat, mert az megavasodhat, sem pedig ásványi olajat (petrolátum, paraffin, vazelin).

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)