Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegy

A melanoma a bőr rosszindulatú daganata, amely gyakran a már meglévő anyajegyből indul, ezért rendkívül fontos a szűrés. Egy érintett mesél arról, mi történt vele, amikor gyanús anyajegyet találtak a bőrén.

A melanoma előfordulása az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt, ma már másfélszer több a beteg Magyarországon, mint az elmúlt tíz évben. A többi bőrráktól eltérően gyorsan áttéteket képez a testben, ezért rendkívül fontos a megelőzése, amelyet anyajegyszűréssel, az anyajegyek ellenőrzésével lehet elérni. Azokat az anyajegyeket, amelyek gyakori sérülésnek vannak kitéve, érdemes eltávolíttatni. Emellett napozáskor nagyon fontos a bőrvédelem, hiszen a melanoma általában a túlzott napozás eredménye.

Tünetek, melyeket komolyan kell venni

A betegségre a növekvő, pigmentált foltok vagy anyajegyek figyelmeztetnek.
Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha
  • egy régebbi anyajegy színe, alakja, mérete megváltozik
  • az elszíneződés átterjed a környező bőrfelületre
  • egy korábban teljesen laposanyajegykidudorodik, tapinthatóvá válik
  • nedvezik vagy vérzik
  • körülötte gyulladásos bőrtünetek jelentkeznek
  • az anyajegy viszket

Mi a teendő, ha gyanús anyajegyet találunk?

Véber Virág interjúalanyunk évente jár anyajegyszűrésre, mivel nagyobb anyajegyek találhatók a bőrén, amelyeket gyakran kell ellenőriztetni. "A szűrővizsgálatot általában tavaszra szoktam időzíteni, mert nyáron fokozottabb veszélynek van kitéve a bőröm, így időben kiderül, ha bármi probléma van" - magyarázta megkeresésünkkor.
Érdemes évente egyszer anyajegyszűrésre menni!
Érdemes évente egyszer anyajegyszűrésre menni! Fotó: iStock

Anyajegy-eltávolítás: otthon is lehetséges?

"Doktor Google" korszakában meglepően sok olyan módszerről olvashatunk, amelyekkel akár otthon, önmagunk is megszabadulhatunk az anyajegyektől. De mit mond a szakember? A részleteket itt találja.

A gyanús anyajegyre is szinte véletlenül figyeltek fel, amikor egyszemölcslevétele miatt kereste fel a bőrgyógyászt. "Az orvos megkérdezte, van-e bármi más panaszom, így megkértem, hogy nézzen rá a hátam közepén lévő megnagyobbodott anyajegyre". A vizsgálat során még nem lehetett látni semmilyen rákos elváltozást, de azt már akkor lehetett tudni, hogy nem veszélytelen az anyajegy, főleg a mérete miatt (borsó nagyságú volt). "Kidudorodott, így attól is tartottunk, hogy beakad valahova, vagy éppen a melltartóm hátrésze irritálja majd."

Vizsgálat és műtét: hogyan zajlik?

Interjúalanyunk elmondta, hogy a vizsgálathoz derékig le kellett vetkőznie, az orvos pedig megvilágítva megvizsgálta, megtapogatta a gyanús anyajegyet. A bőrgyógyász gyors eltávolítást javasolt, mivel úgy ítélte meg, hogy az anyajegy méretéből és formájából adódóan nagy esély lehet a rákos elváltozás kialakulásának. Majd felkészültünk a műtétre: "hason kellett feküdnöm a vizsgálóasztalon. Az orvos lefertőtlenítette az anyajegyet, illetve a körülötte lévő bőrt. Ezt követően a gerincem mellé kaptam egy érzéstelenítőt (az anyajegy a gerinctől balra a hát középrészén helyezkedett el), majd szikével kimetszette az anyajegyet. Mivel elég nagy volt, ezért 3-4 öltéssel kellett összevarrni a sebet."

Mi a teendő műtét után?

Az anyajegy eltávolítása után Virág a heget fertőtlenítővel kezelte, valamint körömvirágkrémmel - segíti a bőr gyógyulását, így a heg kevésbé látszódik - kenegette a seb környékét. A műtét után két héttel pedig a varratokat is kiszedték.
Interjúalanyunk elmondása szerint a műtét előtt is figyelt bőrére, anyajegyeinek változására, valamint rendszeresen jár más szűrővizsgálatokra is. "Úgy gondolom, ha az ember évente eljár ezekre a szűrésekre, akkor már sokat tett az egészsége érdekében: sokkal könnyebb megelőzni a bajt - ahogy az anyajegyem esetében is történt -, mint a kezeléssel járó lelki és fizikai megpróbáltatásokat átélni."
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

Az innovatív gyógyszerek nagyon jó minőségű, eddig nem kapható készítmények, amelyek a mögöttük álló fejlesztések miatt nevezhetők "okosgyógyszernek".