Védelem a korai babáknak

Oltás az életért: ma már több koraszülötteket ment meg az RSV elleni oltás Az RS vírus alapesetben nem jelent komoly problémát, hiszen csak megfázásos tüneteket okoz, két-három éves korára szinte minden gyerek találkozik vele. A koraszülötteknél ugyanakkor komoly baj, súlyos légúti fertőzés léphet fel miatta. Nagy szerencse, hogy ezt a súlyos következményt meg lehet előzni egy oltássorozattal, ami a koraszülöttek számára tavaly ingyenessé...

Oltás az életért: ma már több koraszülötteket ment meg az RSV elleni oltás Az RS vírus alapesetben nem jelent komoly problémát, hiszen csak megfázásos tüneteket okoz, két-három éves korára szinte minden gyerek találkozik vele. A koraszülötteknél ugyanakkor komoly baj, súlyos légútifertőzésléphet fel miatta. Nagy szerencse, hogy ezt a súlyos következményt meg lehet előzni egy oltássorozattal, ami a koraszülöttek számára tavaly ingyenessé is vált. Két-három éves korára az RS vírus (RSV) csaknem az összes gyermeket megfertőzi, és legtöbbször közönséges náthához hasonló tüneteket okoz. Egyes esetekben azonban ? kis súlyú, koraszülött csecsemőknél, bizonyos tüdőbetegségekben vagy jelentős, veleszületett szívrendellenességben szenvedő, 2 év alatti kisgyerekeknél ? az RSV súlyos légúti fertőzést okozhat.

A koraszülötteknél súlyos légúti fertőzés léphet fel az RSV fertőzés miattA koraszülötteknél súlyos légúti fertőzés léphet fel az RSV fertőzés miatt

A betegség cseppfertőzéssel, azaz köhögéssel, tüsszentéssel terjed, ezért könnyű elkapni közösségekben. Magyarországon az RSV-fertőzések szezonálisak, novembertől áprilisig fordulnak elő. A vírusfertőzést egy szezonon belül többször is el lehet kapni. Az enyhe fertőzés tünetei megegyeznek az átlagos nátháéval. Súlyos esetben elesettséget, gyengeséget, köhögést, általános nehézlégzést és hőemelkedés jelentkezik a gyerekeknél. Ritkábban elkékülhetnek az ajkak és a körmök, kiszáradás, szoptatási, etetési problémák jelentkezhetnek. Az RSV ellen létezik védőoltás, mellyel kész ellenanyagot juttatnak gyermek szervezetébe. Az oltást az arra jogosult babák ingyenesen kaphatják november és március között. A megfelelő védettség fenntartása érdekében fontos, hogy gyermek a szezon teljes ideje alatt minden hónapban megkapja a vakcinát. Azaz megkezdett oltássorozat esetén minden hónapban vissza kell vinni a babát a következő védőoltásra.


Szigorú menetrend

Az oltássorozatot az RSV-járvány kezdetén, a 32. gesztációs héten kell megkezdeni, vagy korábban született csecsemők esetében akkor, ha azok a prevenció megkezdésekor legfeljebb 6 hónaposak. Érdemes beoltatni azokat a 2 évnél fiatalabb gyerekeket is, akik az utóbbi hat hónapon belül bronchopulmonális dysplasia miatt kezelést igényeltek, illetve azokat a kicsiket is, akik jelentős veleszületett szívbetegségben szenvednek. Az RSV elleni védőoltás semmilyen módon nem hátráltatja az életkor szerint adandó egyéb védőoltások rendjét.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait