Őssejtek is gyárthatnak vérlemezkét

A vérzéscsillapításban kulcsszerepet játszó vérlemezkék termelőit, csontvelői őssejteket állítottak elő laboratóriumban brit kutatók.

Vérlemezkegyárak "épülnek"

Ezekre a vérlemezkékre nemcsak balesetek után és műtétek során, hanem többek közt a hemofília kezelésekor is szükség van.

A brit közegészségügyi szolgálat (NHS) és a Cambridge-i Egyetem tudósai felfedezték, hogyan állíthatják elő laboratóriumban a szervezet vérlemezkegyárait. Ez a vérlemezkék, vagyis a trombociták új forrását jelenthetné, amire erős vérzéskor, többek között autóbaleseteknél lehet szükség - idézi a távirati iroda a Nature Communications tudományos lap cikkét. A vérlemezkékre a balesetek mellet műtétek elvégzésekor, leukémiás és hemofíliás betegek kezelésekor is szükség van.

A vért vörösvértestekre, plazmára és vérlemezkékre bontják
A vért vörösvértestekre, plazmára és vérlemezkékre bontják

A véradóktól függ a rendszer

Véradáskor a levett vért vörösvértestekre, plazmára és vérlemezkékre bontják, hogy a beteg azt kaphassa, ami a gyógyításához kell. Ezt az eljárást lehetne részben kiváltani az új módszerrel.

Innováció Az elkövetkező 5 évben a gyógyszerfejlesztésben bekövetkező áttörések jelentős hatással lesznek a betegek életére. Nézze meg melyik terápiás területen várható a legnagyobb fejlődés.

"Teljesen a véradóktól függünk, ha trombocitákra van szükségünk" - mondta Cedric Ghevaert hematológus, akinek kutatócsoportja megakariocitákat, vagyis vérlemezkéket előállító csontvelői óriássejteket kísérelt meg laboratóriumban növeszteni. Kutatásuk azért jelent áttörést, mert felfedezték azokat a kémiai folyamatokat, amelyek a csontvelői őssejtek laboratóriumi növesztéséhez szükségesek.

"A következő nagy előrelépés az lesz, amikor minden megakariocita elegendő vérlemezkét állít elő" - magyarázta Ghevaert. A laboratóriumi őssejtek egyenként tíz vérlemezkét hoznak létre, míg a csontvelő őssejtjei akár kétezer trombocitát is gyártanak. A kutatók azt remélik, ha sikerül ugyanazokat a feltételeket megteremteni, mint a csontvelőben, akkor a sejtek hatékonyabbá válnak.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Az aranyeresség leggyakoribb tünete

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)