„Nem segít, ha bent tartod a fájdalmat” – depressziójáról vallott Dwayne Johnson

„Férfiként nem beszélünk róla, csak lehajtjuk a fejünket” – mondta a depresszióval kapcsolatban a híres színész, Dwayne Johnson egy podcastbeszélgetés vendégeként. A filmsztár őszintén vallott arról, hogy már többször is áltélt depressziós epizódokat, és azt is elárulta, mi segítette át őt ezeken az időszakokon.

Többek között az őszintén megnyíló hírességeknek is köszönhető, hogy ma már egyre kevésbé számít szégyennek vagy tabutémának az, ha valaki depressziós. Arról viszont még mindig kevés szó esik, hogy ez a probléma jóval több férfit érinthet, mint hisszük, ugyanis ők még a mai napig hajlamosabb magukba fojtani fájdalmukat, hogy megfeleljenek a társadalmi normáknak. Pont ezért számít nagy szónak és óriási előrelépésnek az, amikor egy híres férfi ország-világ előtt felvállalja, hogy bizony ő is megküzdött már a belső démonjaival, és igenis beszélni kell erről. Így tett a filmcsillag, Dwayne Johnson is.

DWAYNE JOHNSON
Dwayne Johnson amerikai színész 2022. október 19-én Madridban. Fotó: Pablo Cuadra/WireImage/Getty Images

Először fogalma sem volt, hogy mivel küzd valójában

Dwayne Johnson a közelmúltban őszintén beszélt az élete során átélt depressziós epizódjairól a The Pivot podcastban. A Hollywood Reporter cikke szerint a színész egyetemistaként élte át először a depressziót, amikor vállsérülése miatt nem tudott tovább játszani az egyetemi futballcsapatban. Mint mondta, akkor még fogalma sem volt arról, hogy min megy keresztül lelkileg és mentálisan, nem tudta, hogy mi az a depresszió. Egyszerűen csak nem akart többé az egyetemi élet része lenni és feladott mindent, amit korábban csinált.

„Évekkel később újra átéltem a depressziót, amikor váltunk a feleségemmel. Még akkor sem tudtam, hogy mi az. Aztán 2017 körül is volt egy kisebb depressziós epizódom, és akkor már tudtam, mivel állok szemben. Szerencsére volt néhány barátom, akikre támaszkodhattam, és elmondhattam nekik, hogy most ingatagnak érzem magamat, küzdök, és kicsit szürkének látom a dolgokat.

Szülés utáni depresszió: az apákat sem kerüli el
Egyre többször kerül szóba a szülés utáni depresszió, így egyre több újdonsült édesanya meri felvállalni, hogy segítségre van szüksége. Az érem másik oldaláról azonban eddig mintha elfeledkeztünk volna: az apákról.

„Lehajtottuk a fejünket és átküzdöttük magunkat rajta”

A színész tehát éveken keresztül nem tudta, hogy milyen hullámzásokon megy át a mentális egészsége. „Férfiként nem beszéltünk erről, csak lehajtottuk a fejünket és átküzdöttük magunkat rajta. Ez persze nem egészséges, de ennyire voltunk képesek” – fogalmazott a színész a podcastbeszélgetést népszerűsítő Instagram-posztjában.

Hangsúlyozta, hogy ha valaki úgy érzi, pokoli napokat él át mentális állapota miatt, az a legfontosabb, hogy beszéljen valakivel a problémáiról, az ugyanis nem segít, ha magunkban tartjuk a fájdalmunkat. „A bátorság, hogy beszélsz erről valakivel, valójában egy szupererő. Én már két barátomat is elvesztettem, mert öngyilkosak lettek. Beszélj valakivel! Talán pillanatnyilag elhagyatottnak érzed magadat, valójában sosem vagy egyedül!”

A színész azt is elárulta, hogy a barátai mellett három lánya segített neki abban, hogy túllendüljön a depressziós epizódokon. Úgy fogalmazott, amikor a gyermekeire nézett, rájött, hogy ők azok, akikért megéri leküzdeni a problémákat. Mentális egészségének megőrzése érdekében azóta igyekszik mindig megtalálni életében a jó dolgokat, amelyekért hálás lehet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A fátyolfelhők mellett nyugatról kelet felé egy vastagabb felhősáv is vonul. Nagyobb területen a keleti, északkeleti harmadban lehet kevésbé felhős, illetve derült az ég, főleg arrafelé helyenként köd képződhet. Csapadék továbbra sem valószínű. A légmozgás az ország legnagyobb részén gyenge vagy mérsékelt lesz, de a Dunántúlon az éjszaka második felében kevés helyen már megélénkülhet az északi, északnyugatira forduló szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7 fok között várható, de a derült északi, északkeleti fagyzugokban néhol fagypont környékére hűlhet a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra