Elvehetik a gyereket az oltásellenes szülőktől

HáziPatika

Az Alkotmánybíróság megvizsgálta a kérdést, és elutasította egy oltásellenes szülő panaszát, aki - a többi között - a lelkiismereti és vallásszabadsága sérelmére hivatkozott.

Döntést hozott az Alkotmánybíróság arról a beadványról, amit két oltásellenes szülő indított. A szülők korábban megtagadták a kötelező védőoltás beadatását a gyermeküknek, de a megyei járási hivatal kötelezte őket a rendelőben való megjelenésre, és egyben a gyámhivatal is eljárást indított ellenük. Az eljárás eredményeképp elrendelték a gyermek nevelőszülőknél történő elhelyezését - írja az Index.

Ha megtagadják az oltást, kiemelhetik a gyereket
Ha megtagadják az oltást, kiemelhetik a gyereket. Fotó: 123rf

A szülők először a Kúriához fordultak felülvizsgálatért, ám kérelmüket elutasították. Ezután tettek alkotmányjogi panaszt, kérve az ítélet alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését. A szülők azzal érveltek, hogy az oltatlanság nem veszélyezteti közvetlenül sem az életet, sem a gyermek fejlődését.

Az oltásellenesség most ezért veszélyes - korábbi cikkünkért kattintson!

Ha megtagadják az oltást, kiemelhetik a gyereket

A panasz kivizsgálása után az Alkotmánybíróság nem találta megalapozottnak a szülők indítványát. Az Alkotmánybíróság megállapította hogy "a kötelező védőoltások beadásának jogszerű indok nélküli megtagadása esetén a szülők neveléshez fűződő joga korlátozható." Sőt: végső esetben a szülőknek a gyermeket súlyosan veszélyeztető, a hatóságokkal való együttműködést megtagadó magatartása esetén a gyermek családból való kiemelése is alkotmányosnak minősülhet.


A szülők nevelési jogának elvonása azonban csak ideiglenes lehet, tette hozzá a testület teljes ülése által egyhangúlag elfogadott határozat. Azt is kimondták:a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogának jogosultja a gyermek, míg kötelezettje elsődlegesen a család, másodlagosan pedig az állam.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a ködfoltok fokozatosan megszűnnek, sok napsütésre számíthatunk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag