A legfontosabb vitaminok az egészséges csontokhoz (x)

Kiss Gréta

Számtalan dolgot tehetünk annak érdekében, hogy csontjaink sokáig erősek, egészségesek maradjanak. Az egyik leglényegesebb, hogy odafigyelünk a megfelelő vitaminbevitelre. De melyek azok a vitaminok, amelyek kifejezetten jót tesznek a csontoknak?

A csontoknak sok fontos szerepben kell "helyt állniuk": amellett, hogy lehetővé teszik a mozgást, és védik a szerveket a sérülésektől, ásványi anyagokat is tárolnak, ilyen például a kalcium és a foszfor. Bár elengedhetetlen, hogy gyermek- és serdülőkorban erős, egészséges csontokat építsünk, felnőttkorban is sokat tehetünk ez ügyben - sőt, nemcsak tehetünk, hanem tennünk is kell, hiszen csak így, tudatosan, odafigyeléssel csökkenthetjük a csontritkulás (oszteoporózis), valamint az ahhoz köthető szövődmények kialakulásának veszélyét. Az alábbiakban összegyűjtöttük, milyen vitaminok támogatják leginkább a csontokat.

Számos vitaminnal támogathatjuk a csontjainkat.
Számos vitaminnal támogathatjuk a csontjainkat. Fotó: Getty Images

A-vitamin

Az A-vitamin vagy retinol zsírban oldódó vitamin, amely nélkülözhetetlen a csontszövet épségének megőrzéséhez, valamint a csontok egészséges fejlődéséhez. A szervezetben is képződhet előanyagaiból, a provitaminokból: a leginkább elterjedt előanyagok a különböző karotinoid vegyületek, melyek közül a béta-karotin a legaktívabb. Kiváló A-vitamin-források a különféle belsőségek, a tojássárgája, a tej és tejtermékek, illetve a tengeri halak. Provitaminjában pedig olyan finomságok dúskálnak, mint a sárgarépa, a sütőtök, a sárgabarack vagy a sárgadinnye.

Napi A-vitamin-szükséglet: felnőtt férfiaknak 900 mcg, nőknek 700 mcg.

D-vitamin

Ezek a tünetek utalnak D-vitamin-hiányra.

A D-vitamin vagy kalciferol is zsíroldékony vitamin, és szintén képződhet előanyagaiból a szervezetben, méghozzá ultraibolya sugárzás hatására. Elengedhetetlen a kalcium és a foszfor (két fontos csontépítő elem) felszívódásához, beépüléséhez, hozzájárul a csontképződés folyamatához, a csontok egészséges fejlődéséhez, de a csontok gyorsabb gyógyulását is segíti például törés után. Két típusa van, a D2- és a D3-vitamin, előbbit inkább a növények tartalmazzák, az állati eredetű élelmiszerek pedig vegyesen mindkettőt. D-vitaminban gazdag a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, a gomba, valamint az olajos húsú halak.

Napi D-vitamin-szükséglet: 19 és 70 év között mind a férfiaknak, mind a nőknek 15 mcg, 70 év fölött 20 mcg.

K-vitamin

A zsírban oldódó K-vitamin vagy fillokinon fontos szerepet játszik a csontok szilárdságának fenntartásában és a csontlebontás megelőzésében - nem véletlen, hogy az alacsony K-vitamin-szintet több kutatás is összefüggésbe hozta a csonttörések és az alacsony csontsűrűség fokozott kockázatával. Csakúgy, mint a D-vitamin esetében, a K-vitaminnak is két típusát különböztetjük meg, a K1- és a K2-vitamint. Szintén van provitaminja is, a menadion. Sok K-vitamint tartalmaznak a leveles zöldségek, a brokkoli és a kelbimbó.

Napi K-vitamin-szükséglet: 19 éves vagy annál idősebb felnőtt férfiaknak 120 mcg, nőknek 90 mcg.

B12-vitamin

A B12-vitamin vízben oldódó vitamin, kobalamin vagy cianokobalamin néven is ismert. A csontok szempontjából különösen fontos, hogy megfelelő mennyiséget vigyünk be belőle a szervezetbe, hiszen támogatja a csontok egészségét; alacsony szintje kutatások szerint a férfiak és a nők esetében is összefüggésbe hozható a csontritkulás magasabb kockázatával. Érdekesség, de csak állati eredetű élelmiszerekben található meg, növényi eredetűekben nem, így vegán, vegetáriánus étrendet követőknek létfontosságú a pótlása. A legtöbb B12-vitamint a máj, valamint a húsok, halak rejtik, de kis mennyiségben a tej, illetve a tejtermékek is tartalmazzák.

Napi B12-vitamin-szükséglet: 19 éves kor felett mind a nőknek, mind a férfiaknak 2,4 mcg.


C-vitamin

A vízben oldódó C-vitaminra mindenki úgy gondol, mint az immunrendszerünk legfőbb védelmezőjére, pedig a csontoknak is nagy szükségük van rá. Nélkülözhetetlen a kollagén képződéséhez, amely a csontok mineralizációjának alapja (C-vitamin-hiány esetén a csontok kollagénállománya károsodhat). Tanulmányok egyébként összefüggésbe hozták a magasabb C-vitamin-szintet a nagyobb csontsűrűséggel. A legjobb C-vitamin-források közé tartozik a brokkoli, a paprika, a karfiol, a kelkáposzta, a citrom, a narancs, az eper, illetve a savanyú káposzta.

Napi C-vitamin-szükséglet: felnőtt férfiaknak 90 mg, nőknek 75 mg.

Tisztelt Szakértő! Terhességem első szimeszterében vagyok és azt olvastam, hogy az A vitamin túladagolása veszélyes lehet a magzatra. Én elég sok sárgarépát eszem, napi 3-4 darabot nyers állapotban biztosan. Kérdésem, hogy ez okozhat e a szükségesnél több napi A vitamin bevitelt a szervezetbe? Köszönettel: Kincses Piroska

Kedves Hölgyem! Az A-vitamin zsíroldékony vitamin, más néven retinolként, retinolekvivalensként vagy retinálként is emlegetik, de gyakran halljuk hámvédő vitaminként is. Előanyagaiból - az úgynevezett provitaminokból - a szervezetben is képz...

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Melyik ásványi anyag szükséges ahhoz, hogy a D-vitamin megfelelően beépülhessen a csontokba?

Tippek

Vérszegények számára javasolt a vas és a C-vitamin pótlása. A növényi eredetű vas (pl. spenót) rosszabbul hasznosul, inkább az állati eredetű forrásokat (vörös hús) fogyasszuk!