Majdnem meghalt egy férfi a D-vitamin túladagolása miatt

A brit férfi esete intő példa lehet azok számára, akik fontolgatják, hogy nyakló nélkül fogyasztanak étrend-kiegészítőket.

A brit férfi háromszor 50 ezer egységnyi (NE) D-vitamint szedett naponta, ami az ajánlott napi mennyiség 375-szöröse. Egy hónapon belül tönkrement a veséje, 12 kilót fogyott, az utolsó hétben folyamatosan hányt, majd kórházba került – írta a CNN .

A férfi még akkor sem gyanakodott, amikor erős hányinger és hasmenés jelentkezett nála, valamint izomgörcse és fülzúgása is támadt. Noha egy hónap után abbahagyta a D-vitamin szedését, állapota nem javult. Mire kórházba utalták, már 12,7 kilogrammot fogyott, és a veséi is károsodtak. A vizsgálatok kimutatták, hogy túladagolta a D-vitamint, ezért vérének kalciumszintje a normális érték többszörösére nőtt. A D-vitamin ugyanis növeli a kalciumot a szervezetben.

D-vitamin, D-vitamin-túladagolás, táplálékkiegészítő
Majdnem meghalt egy férfi a D-vitamin túladagolása miatt. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

A férfi több mint egy hétig volt kórházban, ahol gyógyszerekkel stabilizálták az állapotát. Két hónappal később a kontrollvizsgálat megállapította, hogy vérének kalciumszintje a normális szintre csökkent. A férfi D-vitamin-szintje is jelentősen javult, bár még mindig magas volt.

Az esetet súlyosbítja, hogy a férfi egy magántáplálkozási szakértőnél tett látogatása után kezdett bele a D-vitamin szedésébe, a „szakember” kifejezett ajánlására. A férfi, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra, egy rádiós beszélgetős műsorban hallott a táplálékkiegészítőkről, és utána vette fel a kapcsolatot a műsorban szereplő táplálkozási szakértővel.

Most elég nagy a botrány emiatt Nagy-Britanniában, mivel a szigetországban nem kötelező a szakmai regisztráció, így bárki nevezheti magát táplálkozási szakértőnek, és ezt szeretné a közvélemény szigorítani.

A D-vitamin-túladagolás jelei a következők: gyenge étvágy, hányinger, hányás, fokozott vizeletkiválasztás, gyengeség, idegesség, szomjúság. Bőrviszketés is jelezheti, a vesék működése károsodhat, vesekő képződhet, a lágy szövetek elmeszesednek. Emellett álmosság, zavartság, letargia, depresszió, súlyosabb esetekben kábulat és kóma is jelentkezhet. A vérnyomás is megemelkedhet, a pulzus szabálytalanná válhat. Súlyos esetekben a vesék felmondják a szolgálatot, illetve a hallás és a látás is károsodhat.

Mit kell tudni a D-vitaminról?

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, számos fontos élettani folyamat megfelelő működésében játszik szerepet. Nélkülözhetetlen például az immunrendszer működéséhez, a krónikus gyulladások csökkentéséhez, a sejtnövekedéshez és sok krónikus betegség megelőzéséhez. A D-vitamint elsősorban a napfény hatására szintetizálja a szervezetünk, de néhány ételben is találhatunk D-vitamint.

Igazából kétféle D-vitamint különböztetünk meg: a D2- és a D3-vitamint. D2-vitamint tartalmaznak inkább a növények, vegyesen mindkettőt pedig az állati eredetű élelmiszerek. A D3-vitamin sokkal aktívabb, mint a D2, és ez keletkezik a napsugárzás hatására a bőrben is. Legjobb D-vitamin-forrásaink a halak, halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, margarinok.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: