A reflux kezelése természetes gyógymódokkal

A felnőtt lakosság hatvan százaléka évente egyszer megtapasztalja a reflux betegség kellemtelen tüneteit, húsz-harminc százalékuknak pedig heti rendszerességgel jelentkező panaszai vannak.

Arefluxkezelése a szövődmények elkerülése miatt nagyon fontos, a homeopátia természetes összetevőivel pedig erre kínál hatékony gyógymódot. A refluxot a nyelőcső és a gyomor találkozásánál lévő gyűrűs záróizom elégtelen működése okozza. A gyomor savas közegű, nyálkahártyája ehhez alkalmazkodva megóvja a gyomrot a sav káros hatásaitól A nyelőcsőben azonban nincs hasonló nyálkahártya, védőfunkció. Ha a gyűrűsizom elgyengül, nem záródik megfelelően, akkor az akadálytalanul visszaáramló gyomorsav súlyos felmaródásokat, elváltozásokat okozhat a nyelőcsőben.


 

A reflux betegség (GERD) legjellemzőbb tünete a gyomorégés, amely általában a szegycsont mögött jelentkezik, a mellkas, nyak felé sugárzik. E kellemetlen tünetek leggyakrabban étkezés vagy lefekvés után tapasztalhatók, de akár egész nap is fennállhatnak. Az étkezés, a fekvés vagy a hajolgatás fokozhatja a panaszokat. A gyomorégés mellett jellemző tünet még a torokban jelentkező maró érzés, a savanyú szájíz, a gyakori böfögés, a fokozott nyálképződés, émelygés, teltségérzet, puffadás.

 

A patikákban árult savkötők és receptre kapható gyógyszerek a legtöbbet használt megoldások a refluxbetegség kezelésében. Az eredményes kezeléshez azonban mindenképpen szükségesek az életmódbeli változtatások is. 7 fontos tanács gyomorégés, reflux ellen

A reflux betegség gyanúja gyakran valamilyen légúti panasz formájában kerül felszínre. A garat és a gége még a nyelőcsőnél is kiszolgáltatottabb a gyomorból visszaáramló maró savhatásának. Például a régóta fennálló makacs köhögés, az elhúzódó rekedtség, esetleg garat-, gége- vagy tüdő-,arcüreggyulladásis utalhat a háttérben meghúzódó reflux betegségre. Ugyanakkor minden ötödik érintettnél időnként mellkasi fájdalom is jelentkezik, amit gyakran nehéz megkülönböztetni a szívinfarktus jeleitől.

 

A reflux kockázati tényezői

A hasűri nyomás fokozódásának jelentős szerepe van a betegség kialakulásában. Ezt okozhatja elhízás, terhesség, köhögés, tüsszentés, a húgyhólyag problémái is. Az életmódnak, a megfelelő diétának kiemelt szerepe van a reflux kezelésében, a kellemetlen tünetek kiújulásának, fellángolásának megelőzésében. Bizonyos élelmiszerek is nagymértékben befolyásolják a záróizom működését. A nehéz, zsírdús ételek, a kávé, a fekete tea, a csokoládé, a túlfűszerezett, a csípős, ecetes, savanyú, mentolos ételek elernyesztik a záróizmot, elősegítik a betegség kialakulását. Ugyanakkor a citrusfélék, a paradicsom, a paprika, a hagyma, az alkohol, a szénsavas üdítők és magas savtartalmú gyümölcslevek fokozzák a gyomorsav termelését, súlyosbítják a tüneteket.

 

Az élelmiszereken túl az asztmaellenes szerek, a szívgyógyszerek, a nyugtatók is csökkentik a záróizom tónusát. A savtúltengés, a reflux tüneteit kezelni kell, hisz súlyos szövődmény kialakulásához vezethet.  A túlzott savtermelés szétmarhatja a gyomor, a nyelőcső nyálkahártyáját, a krónikus gyulladás sebeket, fekélyeket okozhat.

A fekélyek súlyos esetben heggel gyógyulnak, és a nyelőcső keresztmetszetét beszűkítik, nyelési nehézséget okoznak. Ha a visszacsorgó savas gyomortartalom bekerül a légutakba, ott gyulladást, asztmát, tüdőgyulladást idézhet elő. A kezeletlen reflux legsúlyosabb következménye a nyelőcső rák. Néhány egyszerű szabály betartásával enyhíthetők, elkerülhetők a panaszok. A napi többszöri, kimennyiségű étkezéssel megelőzhető, hogy a sav irritálja a gyomrot. A nagymennyiségű étel emésztéséhez sok gyomorsav kell, ez pedig növeli a visszaáramlás esélyét. Étkezés után legalább két órán keresztül ne feküdjünk le, ne sportoljunk, ne hajolgassunk. A szűk ruházat is befolyásolhatja a kellemetlen tüneteket. Az ágy végét emeljük meg 15-20 cm-vel, így megakadályozható, hogy a sav éjszaka visszajusson a nyelőcsőbe.

A reflux jellegzetes tünete a mellkas középvonalában jelentkező, égő érzés
A reflux jellegzetes tünete a mellkas középvonalában jelentkező égő érzés

A reflux természetes kezelése homeopátival

A reflux kialakulásának hátterében gyakran lelki problémák állnak, a stressz is sokat ront a már meglévő tüneteken, ezért érdeme a reflux kezelésénél is olyan természetes gyógymódot választani, ami a lelki tényezőkre éppúgy koncentrál, mint a testi tünetekre. A homeopátia éppen ilyen. Parányi dózisokban használja a homeopátiás szereket, amelyek főként növényi eredetűek, gyógynövényeket is tartalmaznak, amelyek jótékonyan hatnak a refluxos panaszokra. A reflux hagyományos kezelése általában savlekötőkkel történik, amelyek lekötik, semlegesítik a gyomorsavat, vagy éppen gátolják a savtermelődést. A terápia főként a tünetek elnyomására irányul, gyógyítás céljából ellenszereket használ.

A homeopátia ezzel szemben hatékony regulációs gyógymód, amely működésbe hozza a szervezet blokkolódott öngyógyító mechanizmusait, a tünetek elnyomása helyett a szervezet valódi gyógyulását segíti elő. A megfelelő homeopátiás gyógyszer kiválasztásával mellékhatások nélkül segíthetjük a gyógyulási folyamatot. Amennyiben nem csupán egy múló problémáról, hanem többször ismétlődő, krónikus betegségről van szó, akkor érdemes megtalálni a leghatékonyabb alkati szert. Az alkati kezelés segít abban, hogy ritkábban betegedjünk meg, illetve, gyorsabban és kevesebb szövődménnyel gyógyuljunk.


  A homeopátiás szerek biztonsággal alkalmazhatókakkor is, amikor különösen tartunk a hagyományos gyógyszerek nem kívánt mellékhatásaitól, mint például várandósság, szoptatás idején. A terhesség reflux szempontjából nagyobb kockázatú időszak, hisz a sárgatest-hormonok kedvezőtlenül befolyásolják a záróizom működését. Később a megnövekedett méh alulról nyomást gyakorol a gyomorra, és kimozdítja azt a helyéről. A terhesség utolsó trimeszterében pedig az alsó bordaívekre nehezedő nyomás súlyosbíthatja a gyomorégést, a refluxos panaszokat.

A leghatásosabb homeopátiás szerek gyomorégésre

 Mivel a refluxok panaszok sokfélék lehetnek, a tünetek is különbözőképpen csillapíthatók, mérsékelhetők. A megfelelő homeopátiás szer kiválasztása előtt fontos szempont az orvos számára a tünetek megjelenési helye, hol, mikor tapasztaljuk a problémát. Hisz van, akinek éjszaka, és van olyan is, akinek evés után rosszabbodnak a panaszai. Az is fontos, hogy mitől javul a probléma. A reflux a legtöbb esetben valamilyen emésztési problémával is társul, ezért a megfelelő alkati szer kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a testi-lelki jellemzők mellett a személyiségjegyeket is.

 

Sulfuricum acidum: Ez a legmegfelelőbb szer, ha az égő érzés a nyelőcsőben jelentkezik, és evés után javulnak a panaszok, a tej is sokat segít ezek csökkentésében. A refluxot gyakran székrekedés kíséri, a hányinger sem ritka. A refluxos tünetek éjszaka rosszabbodnak.

Robinia: Az első szer, amelyet várandós kismamáknak gyomorégés esetén ajánlanak. Általában hatékony, ha étkezés után és éhségérzetnél jelentkeznek az erős égő panaszok. A kínzó tüneteket a tejes ételek csillapítják.

Arsenicum album: A visszacsorgó savtól a torokig ég a nyelőcső, a kínzó panaszokat gyakran hasmenés kíséri, ami meleg teától javul. Általában az aggódó, pedáns munkamániás emberek homeopátiás szere.

Phosphorus: A gyomorégés hideg, jeges víztől javul. A felböfögött sav véres is lehet. Az érintettet gyakran éjszakai éhség és álmatlanság gyötri, undort érez a hústól és a tojástól. A tünetek enyhülnekalvásután.

Pulsatilla: Savasság főként zsíros ételek után tapasztalható, amely szemkörnyéki fejfájással, szívdobogással és erős gyomorfájással párosul. Nem ritkán hányás, émelygés is jelentkezik, a friss levegő javít az állapoton.

Lycopodium: A has köldök alatt puffad, hagymától és szoros nadrágtól rosszabb az állapot, sok bélgáz képződik, a gyomorkorgás is jellemző, csakúgy, mint a jobboldalon tapasztalható csipkedő érzés. Előfordul, hogy az érintett az édességet túlzott módon kívánja. A munkahelyén alárendelt, de otthon uralkodó típusú ember szere.

Carbo vegetabilis: A has köldök felett puffadt, mint egy lufi. Az érintett szinte bármilyen ételtől savas, és megkönnyebbül, ha a gáz távozik, vagy böfög. A lassú emésztést hátba sugárzó, égő érzés kíséri. Gyakori a hústól, tejtől való undor. Este rosszabbodás tapasztalható.

Nux vomica: A gyomorfájás, gyomorégés étkezés után fél órával jelentkezik, alvástól és erős nyomástól javul. Ez a szer a menedzser típusú embereknél is hatékony. E személyiségtípus általában két végén égeti a gyertyát. Rengeteg kávét iszik, alkohollal vezeti le a feszültséget, az emésztési problémák teljes skáláját produkálja, a refluxtól a székrekedésig. Nem tesz jót, hogy semmit sem tud mértékkel űzni.

Sulfur: Az érintett általában kívánja az édességeket. Hasznos lehet, ha a gyomorégés melegben, fürdőzés után romlik.

 

Komolyabb refluxos panaszok esetén érdemes orvoshoz fordulni, hisz a homeopátiában nem a betegséget, hanem a beteget kezelik, egyéni tünetei, tulajdonságai, szokásai, testi adottságai alapján. A homeopátiás kezelést lehetőleg az első tünetek megjelenésekor el kell kezdeni. A heveny lefolyású betegségek esetében a homeopátiás gyógyszerek gyorsan fejtik ki jótékony hatásukat. Ugyanakkor hatékonyan alkalmazhatók tartósan fennálló problémák esetén is.

A vizsgálat eredményéről részletesen, legfőkébb a záróizom állapotára a gyomor és a nyelőcső között.

Kedves Kérdező! A vizsgálatot végző orvostól kérjen részletes véleményt. A leírásból annyi derül ki, hogy a vizsgált egyénnek gyomor refluxa van, ami miatt gyógyszeres kezelést javasoltak. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

TERMÉKEK A KINÁLATÁBÓL

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+16, +25 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban pénteken délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag