Komoly kritikát kaptak a homeopátiát alkalmazó orvosok

A Magyar Homeopata Orvosi Egyesület kapta a Szkeptikus Társaság Egyesület idei Laposföld-díját.

A Szkeptikus Társaság idén is odaítélte a Föld napján a Laposföld-díjat – olvasható a szervezet hétfői közleményében. A díjjal azt a személyt vagy szervezetet "tüntetik ki", aki vagy amely az elmúlt évben magyar nyelven, széles nagyközönség előtt terjesztett tévhiteket, álhíreket, áltudományos vagy tudományellenes nézeteket, és ezzel a Szkeptikus Társaság és szimpatizánsainak megítélése szerint egyaránt a legnagyobb társadalmi kárt okozta, erodálva a tudomány, a józan ész és a tények társadalmi elfogadottságát.

A nem túl hízelgő díjat 2024-ben az áltudományos alapokon nyugvó homeopátiát gyógymódként alkalmazó orvosok köre, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület kapta. A jelölés eredeti indoklása szerint azért, mert „orvosokat tömörítő civil szervezetként, tagjai szakmai tekintélyük által "hitelesítve" terjesztenek áltudományos nézeteket és alkalmaznak olyan gyógymódokat, amelyek igazoltan nem hatásosabbak a placebónál”.

A Laposföld-díj odaítélése egy három körös kiválasztási folyamat alapján történt. A díjátadó ceremóniát április 22-én, a Föld napján tartották sajtónyilvános esemény formájában, amelyre a döntős jelöltek valamennyien kaptak meghívót, de nem voltak jelen. Az eseményen Pintér András Gábor, a Szkeptikus Társaság elnöke ismertette a díj mibenlétét, a kiválasztási folyamatot, majd a döntőbe jutott személyek munkásságának azt a részét, amely alapján eldőlt, hogy potenciális díjazottak lehetnek. Végezetül bejelentette a 2024. évi díjazott kilétét.

Borítókép: Getty Images

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +14 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható, és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, amelyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. A déli, délkeleti irányú szél csak néhol élénkül meg, zivatarok környezetében azonban viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 21 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra