Súlyosan aszályos évek jöhetnek

A klímaváltozás következtében az évszázad végére ezen aszályok növekedésére számíthatunk a gyakoriságot és az intenzitást tekintve is, amennyiben nem csökkentjük az egyre növekvő energiaigényünk miatt a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásából adódó kibocsátásokat.

A tavalyi év volt az eddigi legrosszabb hazánkban aszály szempontjából az elmúlt negyvennyolc év megfigyeléseit tekintve – írja Kis Anna meteorológus, a földtudományok doktora a masfelfok.hu oldalon.

2001 és 2020 között átlagosan Magyarország 37%-a volt aszálymentes, és a jövőben több klímaszimuláció szerint is az aszályos területek növekedésére kell felkészülnünk. A területi eloszlást tekintve az Alföld és a Kisalföld a leginkább kitett ennek a problémának.

Az időnkénti aszály persze hazánk éghajlatának természetes velejárója – hangsúlyozza a portál, ám 2022 mellett csupán egy év, 1992 érte el a közepes erősségű aszály kategóriát az átlagértéket tekintve. Aszálymentes évünk pedig csak húsz volt amely a teljes vizsgált időszak kevesebb, mint fele.

aszály búzamező szárazság
Fotó: Getty Images

Az aszály szempontjából nem csak az adott év meteorológiai viszonyai meghatározók, hanem a megelőző évek is – teszi hozzá az elemzés -, például az eddigi legszárazabb év 2011 volt, azonban az aszály nem ekkor volt a legsúlyosabb, hiszen az ezt megelőző 2010-es év épp a legbőségesebb volt a csapadékot tekintve, így a talajban eltározott nedvesség enyhítette a későbbi nagy meleget. Továbbá nemcsak a csapadék, de a hőmérséklet alakulása is lényeges.

Mindez befolyásolja azt, hogy mennyire lesz gazdag a termés a mezőgazdaságban. Ennek megfelelően például kukoricából tavaly termett a legkevesebb.

A legpesszimistább elképzelések szerint az évszázad második felében már szinte nem lesz aszálymentes évünk. Minél tovább halogatjuk az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, annál nagyobb területet fog elfoglalni a húsz évből legalább öt évben előforduló közepes erősségű vagy súlyos aszály – figyelmeztet az elemzés.

Alkalmazkodni lehet öntözőrendszerek kiépítésével, mezővédő erdősávok megőrzésével, különféle talajművelési vagy vízmegtartást segítő agrotechnológiák alkalmazásával, a megfelelő terményfajta megválasztásával. Ellenkező esetben jelentős összegeket kell majd fordítanunk az agrárium kárának enyhítésére arról nem beszélve, hogy ez komoly élelmiszerhiányhoz vezethet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +5 °C

Fokozatosan mindenütt megszűnik a köd, a legtöbb helyen napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, de a főváros tágabb környezetében és az Északi-középhegységben még a déli órákban is sok lesz a felhő. Csapadék is legfeljebb ezen a területen várható kisebb eső, zápor formájában. A déli, délkeleti szél időnként megélénkül, az Alpokalján meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 18 fok között valószínű, de a Viharsarokban pár fokkal melegebb lehet az idő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, egy napközben az ország felett átvonuló hidegfront sokaknál okozhat kellemetlen panaszokat.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra