Kötelező fogászati szűrést vezetnének be

A hároméves kor alatti gyermekek kötelező, rendszeres fogászati szűrésének bevezetését szorgalmazza a Magyar Gyermekfogászati és Fogszabályozási Társaság.

A gyermekfogorvosok szeretnék, ha az érintett korcsoport fogászati szűrése része lenne a gyermekek védelmét szolgáló programoknak, kontrollvizsgálatoknak - mondta el Szántó Ildikó, a Pécsi Tudományegyetem gyermek és ifjúsági fogászati tanszékének vezetője.


A tejfogakat is ápolni kell

Rámutatott, tapasztalataik szerint a három év alatti gyermekek mintegy fele szorulna fogászati kezelésre. Azok között pedig, akik ebben a korban fogorvoshoz kerülnek, gyakran súlyos fogászati betegségre derül fény. Előfordul még az is, hogy a gyermeket kórházban, altatásban kell ellátni.

Cumi és kakaóivás, fogmosás és szuvasodás - mi mindenre kell odafigyelni a kicsi gyerekek fogai kapcsán?

A szakember szerint ennek hátterében a szülők információhiánya, a gyermek nem megfelelő fogápolása és táplálása, táplálkozása áll. Felhívta a figyelmet arra, hogy sokan még mindig azt gondolják, a tejfogakat nem kell kezelni, mert úgyis kihullanak. Csakhogy ennek súlyos következményei lehetnek, mert a szuvasodást okozó baktériumok nagyszámú jelenléte veszélyt jelent a később előtörő maradó fogak épségére is.

Máshol már bevett gyakorlat

Szántó Ildikó szólt arról, hogy Magyarországon a 12 éves gyermekeknek átlagosan 3-4 lyukas foguk van, ami egy igen kedvezőtlen statisztikának számít az európai országok körében. Ezen is sokat lehetne javítani, ha a szülők időben megtudnák, hogy a gyermekek fogait milyen időközönként, milyen eszközökkel, anyagokkal kell ápolniuk, s milyen ételeket fogyasszanak, illetve lehetőleg ne fogyasszanak.

Hazánkban a három év alatti gyermekek mintegy fele szorulna fogászati kezelésre
Hazánkban a három év alatti gyermekek mintegy fele szorulna fogászati kezelésre

A megelőzés fontos módja lenne a rendszeres szűrés, amelyet a három év alatti gyermekeknél egyéves kortól legalább félévenként indokoltnak tartanak, ahogy ez számos országban már bevett gyakorlat.

Életmódváltók

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-6, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt változóan, többször erősen felhős az ég, elszórtan kisebb havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag