Napi egy hal, s már el is múlt a baj

Hasznos zsír, melyre szervezetünk egészséges működéséhez szükség van. Segíti a szív- és érrendszer egészséges működését, csökkenti a koleszterinszintet, sőt mi több, mérsékli a depresszív tüneteket. Ez pedig nem más, mint az omega-3 zsírsav.

Korunk népbetegsége a túltápláltság és a túlsúlyosság. Meglepően hangzik tehát, ha azt mondjuk, van olyan zsír, amiből hiányt szenvedünk? Pedig így van! A modern ember étrendjéből szinte teljes mértékben hiányoznak az omega-3 esszenciális zsírsavak.

Már az 1930-as évek táján kezdtek az orvosok felfigyelni arra, hogy a civilizált világban rohamosan terjedő érelmeszesedés és szívbetegség gyakorlatilag nem ismert a jóformán csak tengeri állatokat fogyasztó eszkimók körében. Bebizonyosodott, hogy a halolaj tartalmaz valamit, méghozzá az omega-3 esszenciális zsírsavakat, mely a szervezet által elő nem állítható, de normál működéséhez nélkülözhetetlen zsírsav csoport. Ez tehát a védőfaktor!

Míg a szervezet 1:1 arányban igényelné az omega-3 és a szintén fontos omega-6 zsírsavakat, modern táplálkozásunkra az 1:10-20 arány a jellemző, a növényi olajok és állati húsok túlzott fogyasztása miatt. Vagyis a civilizált világ, miközben látszólag túltáplált, omega-3 hiányban szenved, és ez a számos civilizációs betegség egyik oka lehet.

Mennyi halat?

Egyre több vizsgálat foglalkozott tehát az omega-3 zsírsavak szerepével, különböző betegségekben: az érelmeszesedés és szívbetegségek mellett az immunfolyamatokra gyakorolt hatásával, rákellenes hatásával. Számos kutatás kereszttüzébe került azonban a depresszió és az omega-3 kapcsolata is, mely szintén meghökkentő eredményeket hozott. A sok tengeri halat fogyasztó országokban arányosan kevesebb a depressziós beteg. Japánban 66 kg az évente egy főre jutó tengeri eredetű táplálék, Izlandon 102 kg, míg Németországban csupán 13 kg, az USA-ban pedig 24 kg. Utóbbi két országban jóval több is a depressziós beteg, mint az első kettőben.

Miért halat?

A depresszió biokémiai magyarázatában a szerotonin szerepét hangsúlyozzák. A szerotonin az agy egyik "sokfunkciós" neurotranszmittere (kémiai ingerületátvivő anyag), amely számos különböző élettani, endokrin és viselkedési folyamatot szabályoz. Vizsgálatok igazolják, hogy depresszióban az agyi szerotonin-anyagcsere jól mérhetően eltér (alulműködik), amelyeknek gyógyszeres korrekciója ma e betegségek egyik leghatékonyabb kezelési módja. A szerotonin hiánya tehát fontos szerepet játszik a depressziós állapot kialakulásában.

Az omega-3 kutatás ezekkel, a depresszió biológiai hátterét igazoló eredményekkel összhangban van, ugyanis számos adat igazolja, hogy a szervezet omega-3 szintje szoros kapcsolatban áll az agy szerotoninszintjével. Vagyis, ha a szervezet omega-3 hiánnyal küzd, a szerotoninszint is csökken, romlik a stresszel való megküzdés hatékonysága, s az így kialakuló állapot vezethet el a depresszióhoz. Bizonyították tehát, hogy a depresszió részben omega-3 hiányból fakadó agyműködési zavar. Így az omega-3 zsírsavak szervezetbe juttatásával növelhetjük a szerotoninszintet az agyban. A hatásmechanizmus így ugyanaz, mint a hangulatfokozó gyógyszerek esetében is.

Hal a mamáért, s babáért

Számos bizonyíték van arra nézve is, hogy az omega-3 hiánynak szerepe lehet a mániás depresszió és a szülés utáni depresszió kialakulásában.

Míg a kutatók nem javasolják az omega-3-at "első választású szerként" major depresszió vagy bipoláris zavar esetében, a kutatások szerint hatásos lehet enyhe depresszió esetében vagy hatásfokozóként gyógyszeres kezelés mellett. Nyilvánvalóan tehát az omega-3 hatása a depresszió típusától függ. Major depresszió esetében napi 1-2 gramm omega-3 mérhető tünetcsökkenést mutatott. Bipoláris zavar esetében azonban az előnyök sokkal kevésbé világosak. A halolaj megelőzi a visszaesést, és enyhíti a depresszív epizódokat, de úgy tűnik, nincs hatása a mániás szakaszokra.

A vizsgálatok azt is megerősítették, hogy ígéretesen használható az omega-3 a szülés utáni depresszió kezelésében. A gyógyszeres kezelés a szoptatás miatt sok esetben félelmeket kelt (annak ellenére, hogy vannak gyógyszerek, melyek mellett, szigorú orvosi felügyelettel, de lehet szoptatni), de az omega-3 használható ebben az esetben is.

Sőt! Nem árt tudni, hogy a halolaj a magzat fejlődését is segíti. A várandósság időszakában rendszeresen fogyasztott halolaj (omega-3 és omega-6 zsírsavak) jótékony hatással van a születendő gyermek szem-kéz koordinációjára, a hormonháztartás egyensúlyára, az immunműködésre, a szemek és az agy kialakulására.

Hol úszik az omega-3?

Hogyan jussunk megfelelő mennyiségű omega-3-hoz?

A legjobb természetesen, ha közvetlen forrásokból tesszük. Az omega-3 zsírsav tengeri halakban, a tenger gyümölcseiben (rák, kagyló stb.), lenmagban és diófélékben található. Magyarországon azonban heti háromszor friss tengeri halat fogyasztani nem könnyű. Érdemes tehát táplálékkiegészítő formájában bejuttatni, koncentrált formátumban - gélkapszulában.

Egy biztos: rendkívül ígéretesek az eddigi eredmények. A halfogyasztás vagy legalább az omega-3 fogyasztásának növelése jelentős előrelépés lehet a depresszió elleni küzdelemben. További vizsgálatok szükségesek lehetnek persze ahhoz, hogy kiderüljön, vajon az omega-3 antidepresszív hatású, vagy csupán kiegészítő kezelésre alkalmas, hosszú távon is hatásos-e, milyen adagolásban, valamint hogy alkalmas-e, és mely mentális zavarok prevenciójában is.

Forrás:
www.health.com

www.aboutomega3.com

www.szendi.hu

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció