A szigorúan ellenőrzött kilók nyomában

A székesfehérvári Szent György Kórház Belgyógyászati osztályának Anyagcsere részlegét vezeti Dr. Reiber István főorvos. Munkája felöleli a belgyógyászati betegségek minden formáját. A részlegén folyó felelősségteljes munkáról beszélgettünk vele.

Mióta működik az Anyagcsere részleg az osztályon?

A székesfehérvári Szent György kórházban 1989-90 táján indult a zsíranyagcsere-zavarokkal foglalkozó szakrendelés, de ekkor még kifejezetten csak járóbeteg-ellátás keretében működött. Kezdetben a zsíranyagcsere-szakrendelésen a betegek többségét gond nélkül el tudtuk látni, de "kinőttük" a rendelő kereteit, és egyre nagyobb igény merült fel egy "bentlakásos" szolgáltatás létrehozására, így 2000-ben egy 12 ágyas Anyagcsere részleggel bővült a szakrendelés.

Mi az új részleg fő feladata?
Anyagcsere-betegségekkel foglalkozunk, s így a belgyógyászati betegségek minden formája megjelenik itt.
Megfordulnak az osztályon magas koleszterin- vagy triglicerid-szinttel rendelkező betegek, cukorbetegek és kórosan elhízottak is. Azért érdemes komolyan venni a zsíranyagcsere-zavarokat, mert egyenes következményei lehetnek a szívpanaszok és a súlyos agyvérzésig terjedő érproblémák.
A részleg akut esetekben is azonnali kezelést biztosít. Ha például a szakrendelésen vagy a háziorvosnál kiderül, hogy egy betegnek magas a vérben kimutatható triglicerid-szintje, akkor akár hasnyálmirigy-gyulladása is lehet, így azonnali ellátásra szorul. Extrém esetben, 50-100 mmol/l körüli triglicerid-szintnél el tudunk végezni egy egyszeri vércserét, és utána a részlegen szigorú diéta, gyógykezelés és infúzió mellett megpróbáljuk megszelídíteni a magas vérzsírértékeket.

Hogyan lehet bekerülni a részlegre?

Számos esetben a háziorvos kollégák küldik a betegeket, de gyakran előfordul az is, hogy a kórházban működő társosztályok orvosai is hozzánk irányítják a betegeket, valamint a szakrendelőből is érkeznek szép számmal. A rendelkezésre álló 12 ágy szinte mindig telített.

Mi történik Önöknél a túlsúlyos betegekkel?
A túlsúlyos betegek kontrollált körülmények között eltöltenek nálunk 7-10 napot, amikor is átesnek egy teljes körű kivizsgáláson, és megfelelő indíttatást kapnak az otthoni fogyókúrájuk elkezdéséhez.
Itt a betegek 24 órás megfigyelés alatt vannak. Szigorú kalóriaszámú étkezés mellett a dietetikus szakemberekkel és gyógytornászokkal "dolgoznak" közösen. Szívós munkával - persze nem egyik napról a másikra - le lehet adni 30-40 kg-ot is, de ehhez elengedhetetlen, hogy a beteg maga is akarja a változást, és elfogadja a szakemberek véleményét, javaslatait.

Mekkora hangsúlyt fektetnek a betegmonitorozásra?
Természetesen a betegekről a bent eltöltött időszak után sem feledkezünk meg. Rendszeresen ellenőrizzük őket a szakrendeléseken, és szükség vagy egyéni kérés esetén ismét igénybe vehetik a bentlakásos formát. A legtöbb betegünk igényli is, hogy visszajöhessen, tanácsot kérhessen tőlünk. Több betegünknél megvizsgáljuk a fiatalabb családtagokat, gyerekeket, hisz minél hamarabb van lehetőségünk a rizikófaktorok feltérképezésére, annál nagyobb az esély, hogy elkerülhetők a súlyos szövődmények.

Ilyen speciális osztály működik az országban több is?

Sajnos nem nagyon, pedig egyre többre lenne szükség, de azért vannak jó példák is előttünk. Debrecenben és a fővárosban szintén el lehet érni szakmailag magas színvonalú zsíranyagcserével foglalkozó részlegeket. Ma még a kórházakban általában nem működnek ilyen speciális anyagcserecentrumok.
A legnagyobb tömegben a középkorúak fordulnak meg nálunk, de sajnos egyre több olyan betegséget szűrünk ki a fiatalabb korosztálynál, amelyek eddig zömében csak az idősebb korosztályoknál fordultak elő.
Ez túlnyomórészt a gyermekkori elhízásnak, a mozgásszegény életmódnak köszönhető. Szomorú a statisztika, de egyre több gyermeknél regisztrálunk magas vérnyomást és rossz vérzsír-, illetve vércukorértékeket.

Milyen vizsgálatokat végeznek a betegeknél?
Ez a betegségcsoporttól függ. Amit a kardiovaszkuláris rizikóállapot jegyében el lehet végezni, azt mind elvégezzük: szív-ultrahang, EKG, terheléses EKG. Ha a vizsgálatok során emésztőszervi problémára derül fény, akkor abba az irányba vizsgáljuk a beteget.
Sok kardiometabolikus szindrómával rendelkező betegünk van, ami jelzi, hogy az anyagcserezavar hátterében már meghúzódnak szív- és érrendszeri betegségek is.

Hogyan figyelnek a betegek edukálására, felvilágosítására?

A jól képzett beteg fél siker. Ezt felismerve rendkívül nagy energiákat fordítunk a betegek oktatására, edukálására. Nem tiltólistákat adunk a kezükbe, hogy mit ne csináljanak, mit nem szabad enniük. A szakemberek - orvosok, nővérek, dietetikusok, gyógytornászok - elmagyarázzák a betegnek, mi miért van, minek mi lehet a következménye. A betegek többsége igényli is ezt a jellegű törődést, foglalkozást.
Ez team-munka a szakember és a beteg között. Együtt a beteggel csodákra lehetünk képesek.

A belgyógyászati osztálynak van külön alapítványa?
Kezdetektől az a törekvésünk, hogy a betegellátás színvonalát emeljük. Ezért hozta létre a belgyógyászati osztály a "Máj- és Hasnyálmirigy Betegekért" nevű alapítványt, így több erőforrás áll rendelkezésünkre.

Névjegy: Dr. Reiber István PhD, orvosigazgató-helyettes

Család: nős, egy fiúgyermeke van
Munkahely:Fejér megyei Szent György Kórház Belgyógyászati osztály Anyagcsere részlegének vezetője
Szakterület: belgyógyászat, anyagcsere-betegségek
Előadások: Előadások tartása tudományos konferenciákon
Tudományos társaságok: Számos tudományos társaságnak a tagja

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén napos, gyengén felhős lesz az ég, a Dunántúlon növekedhet meg erősebben a felhőzet, ezeken a tájakon elvétve alakulhat ki futó zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag