Stresszes a főnöke? Küldje el futni!

A stresszes, olykor gorombán viselkedő főnökök számára - akik többnyire alkalmazottaikon töltik ki a dühüket - jó megoldás lehet, ha heti pár alkalommal futópadon edzenek.

Úgy tűnik, hogy kevésbé adják tovább alkalmazottaiknak a rájuk nehezedő munkahelyi stresszt és kevésbé viselkednek agresszívan azok a főnökök, akik hetente néhányszor futópadon edzhetnek.

Az Észak-Illinois Egyetem és az Illinois Egyetem kutatói 98 hallgatót és 98 vezető beosztású dolgozót vontak be a vizsgálatba. A diákokat arra kérték, számoljanak be arról, hogy a felettesük milyen gyakran viselkedik velük gorombán, megalázóan, például, hogy milyen sűrűn nevezték őket ostobának más kollégáik előtt. Emellett a főnököket is megkérték, hogy jegyezzék, le milyen gyakran sportoltak, valamint azt, hogyan változott a lelki állapotuk.

Az eredmények kimutatták, hogy az alkalmazottak kevésbé érezték gorombának főnökük viselkedését, ha az rendszeresen sportolt. Az is kiderült, hogy akkor is, ha a főnök ugyan stresszes munkát végzett, de némi időt mégis szakított valamilyen mérsékelt testmozgásra, a lelki állapota kevésbé hatott ki az alkalmazottaira.

A kutatók szerint a pozitív változásokhoz ezért már az is elég, ha a vezető beosztásúak heti 2-3 alkalommal közepes intenzitású edzéseken vesznek részt. A tanulmány a Business and Psychology folyóiratban jelent meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció