Ördögi kör: agykárosodást okozhat a stressz

Amerikai kutatók szerint a trauma utáni stresszbetegségek miatt az agykéreg egy része, a hippocampus összezsugorodhat, a sorvadás révén pedig a gyermekek kevésbé lesznek képesek kezelni a stresszt, és emelkedik a szorongásuk.

A kutatásban tizenöt, különböző poszttraumás stresszbetegségben szenvedő gyermeket vizsgáltak. Az eredmények szerint ezeknél a gyermekeknél nagyobb a kortizol, azaz a stresszhormon szintje a vérben. Ez a hormon egy másik kutatás során állatok agysejtjeit megsemmisítette.

A magas koritolszint újabb agykárosodáshoz vezet, ami további szorongást idéz elő, ez pedig egy megállíthatatlan ördögi kör - hangsúlyozzák a tudósok.

A kutatás vezetője, Victor Carrion szerint a következő fontos lépés annak megállapítása, hogy a gyermekek egy része miért ellenálló a stresszre, valamint melyek a nagyfokú stressz hosszú távú hatásai.

"A fő kérdés, hogy a kisebb hippocampus az előzménye vagy a következménye a poszttraumás betegségnek" - hangsúlyozta a cambrige-i egyetem professzora, Joe Herbert.

Korábban már kimutatták, hogy a gének és a környezet is befolyásollja a gyermekkori stresszt. Aki gyermekkorában poszttraumás stresszbetegségben szenvedett, az felnőttként nagyobb eséllyel lesz depressziós vagy szorongó - állapították meg.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Dr. Google beelőzte Dr. House-t - ömlik a pénzünk a magánegészségügybe
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Az ország északkeleti felén-harmadán lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és ott valószínű több helyen zápor, zivatar. Nyugat felé haladva csökken a felhőzet mennyisége és a csapadék esélye. Az északnyugati szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között valószínű. Késő estére 15 és 21 fok közé csökken a hőmérséklet. Az előrejelzések szerint napközben enyhe hidegfronti hatás jelentkezik a térségben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra