Ezért baj, ha félünk a koronavírustól

Az ember lelke mélyén lévő félelem rombolja az immunrendszert is. A szervezet gyenge védekezőképessége pedig különösen veszélyes lehet a koronavírus-járvány idején.

A koronavírus rohamos terjedése világszerte nagy aggodalmat váltott ki. Teljesen érthető, hogy ez a láthatatlan ellenség sokakban félelmet, szorongást generál. A pánik és a rettegés azonban komoly következményekkel is járhat.

koronavírus, koronavírus félelem, koronavírus pánik, koronavírus stressz, koronavírus szorongás
koronavírus, koronavírus félelem, koronavírus pánik, koronavírus stressz, koronavírus szorongás

Roncsolja az immunrendszert

A stressz, az egészséges félelem egy bizonyos szintig mozgósítja az ember ellenálló képességét, javítja a keringést és minden rendszerünket, így az immunrendszerünket is. Ugyanakkor a szív legmélyén lévő félelem - amelyet jelenleg sokaknál a koronavírus vált ki - hosszú távon hatalmas károkat okozhat. Többek között roncsolja a keringést és az immunrendszert, valamint akadályozza az elmét abban, hogy jó döntéseket hozzon. "Ezért fontos, hogy a gyökerénél tudjuk kezelni a félelmünket, a lelkünk legmélyén, ahová csak az ember maga és Isten lát" - fogalmazott korábban Csókay András idegsebész, a Honvéd Kórház idegsebészeti osztályának osztályvezető főorvosa.

Mit tehetünk?

Koronavírus: hogyan kezeljük a szorongást? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

A vallások többsége mély imádsággal vagy meditációval mutat utat ehhez a valós, félelemmentes énhez, azonban nemcsak a vallásos ember képes eljutni a lelkének ehhez a legmélyebb részéhez, ahol találkozhat igazi önmagával - véli a szakember. Hozzátette, a megnyugváshoz elengedhetetlen a csend.

Az idegsebész kiemelte azt is, hogy volt három magyar tudós, akinek a gyakorlati útmutatásai segíthetnek a koronavírus leküzdésében is: Semmelweis Ignác, aki felfedezte a sterilitás és a kézmosás fontosságát, Szent-Györgyi Albert, aki izolálta a C-vitamint és rájött szerepére a vírusos betegségek leküzdésében, valamint Béres József, aki felismerte a nyomelemek immunerősítő hatását.

A járványhelyzet önmagában speciális, de vannak olyan életesemények, amelyek tovább nehezíthetik. Ilyen például az, amikor kórházba kerül a gyerekünk. Mit tehetünk ilyenkor? A válaszért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció