Ezért baj, ha félünk a koronavírustól

Az ember lelke mélyén lévő félelem rombolja az immunrendszert is. A szervezet gyenge védekezőképessége pedig különösen veszélyes lehet a koronavírus-járvány idején.

A koronavírus rohamos terjedése világszerte nagy aggodalmat váltott ki. Teljesen érthető, hogy ez a láthatatlan ellenség sokakban félelmet, szorongást generál. A pánik és a rettegés azonban komoly következményekkel is járhat.

koronavírus, koronavírus félelem, koronavírus pánik, koronavírus stressz, koronavírus szorongás
Afélelemegy teljesen érthető reakció, de hosszú távon káros. Fotó: Getty Images

Roncsolja az immunrendszert

A stressz, az egészséges félelem egy bizonyos szintig mozgósítja az ember ellenálló képességét, javítja a keringést és minden rendszerünket, így az immunrendszerünket is. Ugyanakkor a szív legmélyén lévő félelem - amelyet jelenleg sokaknál a koronavírus vált ki - hosszú távon hatalmas károkat okozhat. Többek között roncsolja a keringést és az immunrendszert, valamint akadályozza az elmét abban, hogy jó döntéseket hozzon. "Ezért fontos, hogy a gyökerénél tudjuk kezelni a félelmünket, a lelkünk legmélyén, ahová csak az ember maga és Isten lát" - fogalmazott korábban Csókay András idegsebész, a Honvéd Kórház idegsebészeti osztályának osztályvezető főorvosa.

Mit tehetünk?

Koronavírus: hogyan kezeljük a szorongást? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

A vallások többsége mély imádsággal vagy meditációval mutat utat ehhez a valós, félelemmentes énhez, azonban nemcsak a vallásos ember képes eljutni a lelkének ehhez a legmélyebb részéhez, ahol találkozhat igazi önmagával - véli a szakember. Hozzátette, a megnyugváshoz elengedhetetlen a csend.

Az idegsebész kiemelte azt is, hogy volt három magyar tudós, akinek a gyakorlati útmutatásai segíthetnek a koronavírus leküzdésében is: Semmelweis Ignác, aki felfedezte a sterilitás és a kézmosás fontosságát, Szent-Györgyi Albert, aki izolálta a C-vitamint és rájött szerepére a vírusos betegségek leküzdésében, valamint Béres József, aki felismerte a nyomelemek immunerősítő hatását.

A járványhelyzet önmagában speciális, de vannak olyan életesemények, amelyek tovább nehezíthetik. Ilyen például az, amikor kórházba kerül a gyerekünk. Mit tehetünk ilyenkor? A válaszért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)