A stressz így hat az agyra

A mindennapos stressz hosszú távon hozzájárulhat az agy térfogatának és teljesítőképességének csökkenéséhez - derült ki egy új amerikai kutatásból.

Milyen betegség állhat a magas kortizolszint mögött? Részletek itt.

A korábbi évek kutatásai egyértelműen arra utalnak, hogy a tévhitekkel ellentétben a stressz közel sem a sikeresség és a munkában betöltött fontos szerep jele, sokkal inkább a túlhajszoltságé és a közelgő kiégésé. Egy új tanulmány pedig csak még inkább ráerősít a lelki feszültségről alkotott negatív képre: e szerint a magas kortizolszint nyomán idővel enyhén csökken az agytérfogat, azaz az agy mérete, továbbá romlanak a kognitív funkciók is. A kortizol egy hormonvegyület, amely számos testi folyamatban vesz részt az anyagcserétől az immunvédekezésen át egészen az emlékek formálásáig. Érzelmi stressz hatására extra mennyiségű kortizol szabadul fel a szervezetben, elősegítve a test stresszre adott válaszreakcióját - ezért szokták stresszhormonként is emlegetni.

A stressz hosszú távon károsíthatja az agy struktúráját és működését
A stressz hosszú távon károsíthatja az agy struktúráját és működését

A Neurology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői több mint 2200 középkorú felnőttet vontak be kutatásukba. A résztvevőket a kutatás kezdetén, majd nyolc évvel később is alávetették egy pszichológiai kivizsgálásnak, tesztelve a memóriájukat és a gondolkodási képességeiket, valamint vért is vettek tőlük a kortizolszintjük meghatározása érdekében. Az agytérfogat kimutatására a többségnél agyi MR-vizsgálatot végeztek. Az így kapott adatok kielemzése során a kutatók kapcsolatot találták a megemelkedett kortizolszint és a csökkent agytérfogat, illetve a memória- és kognitív teszteken elért gyengébb eredmények között. Ez utóbbi változás ráadásul nagyobb mértékben érintette a nőket, mint a férfiakat. Fontos megemlíteni, hogy a vizsgálati alanyok közül senki sem mutatta a demencia jeleit.

Habár a vizsgálat nem követte hosszú távon is nyomon a résztvevőket annak feltárására, hogy kinél alakul ki később demencia, dr. Sudha Seshadri neurológus, a tanulmány egyik szerzője szerint a magas kortizolszint hatásai a kognitív hanyatlás előfutárai is lehetnek. A kutatásnak emellett is akadnak sarkalatos pontjai, arra ugyanakkor mindenképpen alkalmas, hogy felhívja a figyelmet a stresszes életvitel súlyos következményeire.

"Ha félünk valamitől, illetve bármilyen módon fenyegetve érezzük magunkat, kortizolszintünk megemelkedik. Ez a tanulmány hozzátesz a már meglévő ismereteinkhez, melyek szerint sosem lehet elég korán tudatosan fellépni a stressz csökkentése érdekében" - hangsúlyozta Seshadri professzor. Hozzátette, a legjobb stresszcsökkentő tevékenységek közé tartozik például a meditáció, a rendszeres testedzés, a jóga, a megfelelő mennyiségű és minőségű éjszakai alvás, valamint a társasági élet fenntartása.

Forrás: time.com; forbes.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)