Másodlagos depresszió: kiket érint, mit tegyünk ellene?

Egy-egy krónikus betegség esetében hosszú, gyakran élethosszig tartó kezelésre van szükség, ami fizikai és lelki szempontból is igen megterhelő. Néhány egyerű tanács betartásával azonban sokat tehetünk testi-lelki jóllétünkért.

Mit jelent az, hogy krónikus?

A WHO krónikus betegségeknek nevezi a hosszan tartó, lassú javulást mutató kórokat, azaz hagyományosan például a szív- és érrendszeri betegségeket, a diabéteszt, az asztmát, a krónikus obstruktív légzőszervi betegséget (COPD), a daganatos és a mentális betegségeket, de ugyancsak közéjük soroljuk még az irritábilis bél szindrómát, valemint a méhszövet rendellenes helyen való burjánzásával járó endometriózist is.

Sok esetben az alapbetegséget véglegesen gyógyítani nem lehet,- ilyen például a cukorbetegség vagy az epilepszia -, de megfelelő odafigyeléssel, egészséges életmóddal, mozgással és szükség esetén gyógyszeres segítséggel a tünetek enyhíthetők, kezelhetők.

Töltse ki a Beck-féle depresszió tesztet , és kiderül, mekkora a baj!

Nemcsak testi panasz

Krónikus betegséggel élni nagy kihívást jelent - a betegnek és családjának is. Az tünetek megjelenése, majd a diagnózis csak az első sokkot jelenti. Az adott betegségtípustól függően gyakran kell orvoshoz járni, gyakoribb a kórházban tartózkodások száma, sűrűbb a munkahelyről való hiányzás, csökken a teljesítmény, ezáltal könnyen munkahelyvesztésig fajulhat a helyzet.

A romló anyagi körülmények, a költséges gyógyszerek, kezelések még jobban terhelik az amúgy is nehéz helyzetben levő párkapcsolatot, sokszor előfordul, hogy a beteg egyedül, támasz nélkül marad a küzdelmében. Nem csak a szerelmi-, de a baráti kapcsolatok is rámehetnek a kialakult helyzetre. A barátok nem tudják, hogyan reagáljanak a betegség hírére, zavarban vannak, ezért egyre kevesebbet jelentkeznek, végül teljesen eltűnnek.

Ilyen módon vezethet a krónikus betegség az általam csak "másodlagos depressziónak" nevezett állapothoz, amely során az érintett eltávolodik környezetétől, kapcsolatai megszakadnak, korábbi kedvelt tevékenységeit és munkáját már nem tudja, vagy nem úgy tudja ellátni. Magába fordul, nem mozdul ki, egyre elkeseredettebb és kétségbeesettebb, gondolatait egyedül a betegsége tölti ki. A saját testére irányuló fokozott figyelem miatt az apróbb tüneteket is intenzívebbnek éli meg, fájdalomküszöbe lecsökken, fizikai állapota gyakran rosszabb annál, amit az alapbetegség magyarázna.

A rosszkedv, lehangoltság pedig nem kedvez annak sem, hogy az érintett hogyan ítéli meg saját állapotát. Jövőbeli lehetőségeit, helyzetét kilátástalannak értékeli. A betegség levertséget okoz, a levertség viszont köztudottan betegséget okozhat - az ördögi kör itt bezárul, és a mókuskerék forog tovább. Mindezek olyan nehézségek, amelyekhez hasonlókkal nap mint nap szembesülhet a krónikus betegséggel küzdő személy.

Mit tehetünk, hogy elkerülhessük ezt a csapdát?

  • Kiemelten fontos a betegséggel járó esetleges fájdalmak csillapítása akár gyógyszeres, akár természetes megoldások útján, hogy folytatni tudjuk megszokott tevékenységeinket!
  • Lényeges szempont a családtagok felvilágosítása arról, hogyan tudnak támogatni bennünket, mi pedig kommunikáljuk, mire van szükségünk. Ne szégyelljünk beszélni az igényeinkről!
  • Ápoljuk baráti kapcsolatainkat, járjunk társaságba, és bátran fogadjuk el a szívből jövő segítséget!
  • Folytassuk szeretett hobbinkat, vagy ha ez nem lehetséges, válasszunk újat!
  • Ügyeljünk a megfelelő minőségű és mennyiségű mozgásra!
  • Táplálkozzunk egészségesen, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagon, illetve a betegségünk miatt szükséges esetleges diétát is szigorúan tartsuk be!
  • Ha mindezek esetleg nem vezetnek eredményre, ne féljünk pszichológus szakemberhez fordulni szakmai segítségért, ha pedig kérdésünk van, tegyük fel bátran az online is elérhető pszichológus szakértőknek!

Árvai Nóra Pszichológus, szomatoterapeuta, szakíró, a krónikus női betegségek specialistája. 2010-ben diplomázott az ELTE pszichológia szakán. 2012 nyarán jelent meg első könyve, amelynek témája az endometriózis. Pszichológusként célja a meddőséggel, betegséggel, veszteséggel küzdő nők lelki támogatása, gyógyulásuk elősegítése. Házas, egy kisfiú édesanyja. Bővebb információ: www.endoblog.hu

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +14 °C

A csapadékgócok környezetében gomoly- és fátyolfelhős, másutt gyengén felhős idő valószínű. Zápor, zivatar egyre kevesebb helyen - nagyobb számban az északkeleti-keleti harmadban, illetve a Nyugat-Dunántúlon - várható. A nyugatias szél helyenként megélénkül, zivatarok mentén meg is erősödhet. Késő estére 14 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra szerdán nem figyelmeztetnek a meteorológusok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra