A depresszió okai

Sokféle okból és sokféleképpen jelentkezhet a depresszió. Olyan sok árnyalatban, hogy nem is sikerült felderíteni a folyamat minden elemét, különösen nem a kezdetét. De olyan sok tapasztalat gyűlt össze erről a mindinkább globális népbetegséggé váló egészségi problémáról, hogy pontos képet rajzolhatunk a természetéről.

A depresszió rendkívül összetett betegség. Senki sem tudja pontosan, hogy végső soron mi váltja ki, de az biztos, hogy számos különböző ismert ok közrejátszik a megjelenésében. Néhány embernél a depresszió súlyos betegség miatt lép fel, míg másoknál sorsfordító események kísérőjeként jelenik meg. De az is lehet, hogy valakinek öröklött hajlama van e rendellenességre. És ezzel a lehetséges okoknak csak a felszínét kapargattuk.

Melyek a depresszió fő okai?

Számos tényező fokozhatja a depressziót, beleértve a következőket:
Visszaélések. Korábbi fizikai, szexuális vagy érzelmi bántalmazás növelheti a sérülékenységet és a klinikai depresszió esélyét az élet későbbi szakaszában.
Egyes gyógyszerek. Bizonyos hatóanyagok (például akne kezelésére használt illetve vírusellenes gyógyszerek) növelhetik a depresszió kockázatát.
Konfliktusok. Akik biológiailag sérülékenyebbek a személyes konfliktusok vagy a családtagokkal, barátokkal való viták forrásai lehetnek a depressziónak.
Halálos veszteség. Egy szeretett ember elvesztése miatt érzett szomorúság, bánat természetes reakció, de vannak, akiknél ez depresszióig fokozódik.
▪ Genetika. Ha egy családban már előfordult a depresszió, az a leszármazottaknál is növeli a betegség kockázatát. Ma az orvosok úgy gondolják, hogy a depresszió összetett jelenség, amiben valószínűleg sok gén játszik szerepet, ami sokkal valószínűbb annál, hogy csak egyetlen gén növeli meg a depresszió kockázatát, mint a tisztán genetikus kóroknál, például a Huntington-kórnál vagy a cisztás fibrózisnál.
Sorsfordító események. Az emberek életében bekövetkező jelentős fordulatok, még az egyértelműen pozitív tartalmúak is (mint egy új munkahely, a diploma megszerzése vagy a házasság) olykor depresszióhoz vezethetnek. Nyilvánvaló, hogy a negatív események (például az állás elvesztése, a válás vagy a nyugdíjazás) sokkal erősebben depresszív hatásúak. A klinikai depresszió pedig soha nem csak "normális" válasz a stresszes életeseményekre.
Egyéb személyes problémák. Előfordulhatnak olyan helyzetek, amelyek az egyes embereket komolyan deprimálják. Például szociális elszigeteltségbe kerülnek, más mentális betegségek kínozzák őket, a családban vagy egy társadalmi csoportban, közösségben betöltött szerep elvesztése hozzájárulhat a klinikai depresszió kockázatának emelkedéséhez.
Súlyos betegségek. Néha a depresszió együtt jár komoly betegségekkel (a cukorbetegség, a szívbetegség, ízületi gyulladás, vesebetegség, a HIV / AIDS, a lupus, és a sclerosis multiplex), sőt ki is válthat más betegségeket.
Gyógyszer- és drogfüggőség. A depressziós esetek közel 30 százalékában közrejátszik a gyógyszerfüggőség, amely különösen akkor alakulhat ki, ha egy bizonyos szert hosszú távon keresztül szed a beteg. A drogfüggőség és a depresszió kapcsolata szintén ebbe a körbe tartozik, hiszen a kábítószer-fogyasztók körében gyakoriak a pszichotikus és depressziós kórképek.

Számos tényező fokozhatja a depressziót

Számos tényező fokozhatja a depressziót

A depresszió biológiai megnyilvánulásai

A kutatóknak sikerült különbségeket feltárni a klinikai depresszióban szenvedő és az attól mentes emberek agyában. Például, a hippocampus (az agy emlékezéssel kapcsolatos területe) kisebbnek tűnik azok esetében, akiknek a kórtörténetében megtalálható a depresszió. A kisebb hippocampusnak kevesebb szerotonin receptora van. A szerotonin - az úgynevezett neurotranszmitterek közé tartotó - egyik legfontosabb agyi vegyület, amely lehetővé teszi a kommunikációt az olyan agyi áramkörökkel, amelyek összekötik az érzelmek feldolgozásában résztvevő különböző agyterületeket.

A depresszió hatékony kezelése a biológiai, pszichológiai és környezeti háttértényezőket egyaránt célba veszi. Gyógyszeres és pszichoterápiás kezelésből, a családtagok bevonásából, tájékoztatásából, és a stresszkezelés elsajátításából, készségfejlesztésből áll. Részletek!

A tudósok viszont nem tudják, hogy a depressziós embereknél miért kisebb a hippocampus. Egyes kutatók azt találták, hogy több kortizol stresszhormon termelődik a depressziós emberekben. Feltételezik továbbá, hogy a kortizol mérgező, vagy "zsugorító" hatást gyakorol a hippocampusra. Más szakértők feltételezik, hogy a depressziós emberek egyszerűen kisebb hippocampusszal születnek, és ezért hajlamosak a depresszióra. A feltételezések sora ezzel nem zárul le, s csak annyi bizonyos, hogy a depresszió összetett betegség, számos kiváltó tényezővel.
Az agy szerkezetét és funkcióit feltáró legújabb kutatások arra utalnak, hogy az antidepresszánsok úgynevezett "neurotróf hatásokat" gyakorolhatnak, azaz segíteni tudnak az idegsejtek fenntartásában, megakadályozzák a pusztulásukat, és lehetővé teszik, hogy a sejtek erősebb kapcsolatokat alkossanak, ellenálljanak a biológiai hatásoknak. Egyre valószínűbb azonban, hogy - éppen a betegség változatossága miatt - a testreszabott kezelések hozhatnak egyre jobb eredményeket a betegség leküzdésében.
Forrás: webmd.com
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+11, +16 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szombaton délelőtt eleinte még lesznek ködös és felhősebb tájak is, de ezek megszűnését követően országszerte napos időre készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag