Meglepő hatással lehet az egészségünkre a házasság

Egy friss kutatás szerint a házasság vagy a társas együttélés már önmagában is pozitívan hathat a középkorú és idősebb felnőttek vércukorszintjére.

Bár a házasság vagy az együttélés során sokan fogalmaztak már úgy, hogy „felmegy a vércukruk” a párjuktól, egy új kutatásból ennek valójában az ellenkezője derül ki. A BMJ Open Diabetes Research & Care című folyóiratban online publikált tanulmány szerzői ugyanis arra jutottak, hogy a társas együttélés segíthet a középkorú és idősebb felnőtteknek abban, hogy kordában tartsák vércukorszintjüket. És a házasságnak vagy az élettársi viszonynak még csak ideálisnak sem kell lennie ehhez – a lényeg a kapcsolat megléte, állítják a WebMD cikkében is megszólaló kutatók.

Miért lehet jó hatással a házasság a vércukorszintre?

A kutatócsoport több mint háromezer, 50-89 éves angliai felnőtt és partnereik mintájából származó, 2004 és 2013 közötti adatot használt fel a tudományos munka során. Az alanyokban közös volt a többi között, hogy senkit sem diagnosztizáltak diabétesszel. És az is, hogy egy évtizeden keresztül válaszoltak kérdésekre a párkapcsolati státuszukkal, illetve annak változásával kapcsolatban.

A tanulmány vezető szerzője szerint javulást tapasztaltak, amikor a résztvevők élettársi kapcsolatba léptek vagy megházasodtak. Esetükben a vércukorszintet jelző HbA1c átlagosan 0,2 százalékkal csökkent. Ugyanilyen mértékű, vagyis 0,2 százalékos HbA1c-növekedést mértek azoknál, akik kiléptek egy-egy ilyen kapcsolatból.

házasság, vércukorszint
A házasság és a társas együttélés is pozitív hatást válthat ki. Fotó: Getty Images

Korábbi tanulmányok szerint az emberek életében rendszeresen tapasztalt stressz szintjét segíthet csökkenteni, ha a nehézségéket meg tudják osztani, vagy legalább meg tudják beszélni valakivel. Az is valószínű, hogy a lakhatás, élelmiszer- és gyógyszerköltségek közös viselése is hozzájárul, hogy kevésbé érezzük magunkon a nyomást. Ez pedig a vércukorértékeket is pozitívan befolyásolhatja.

Ezen kívül ha legalább az egyik fél érdeklődik az egészséges életmód iránt, és ráveszi a párját, hogy legalább időnként valami táplálót, rostban gazdagabb vagy épp cukormentes ételt-italt fogyasszanak, esetleg elmenjenek időnként mozogni, már ezzel is sokat lehet tenni a jobb vércukorértékekért.

A szerzők megjegyzik: tanulmányuk nem tudja bizonyítani, hogy a házasság változást okoz a vércukorszintben. De tudományos munkájuk egyik erőssége, hogy a HbA1c-t mint pontos mérőszámot használta önbevallásos adatok helyett.

A tanulmány vezető szerzője szerint az eredményeknek fontos üzenete lehet, például azok felé, akik válófélben vannak, vagy nemrég vesztették el a partnerüket: számukra kulcsfontosságú lehet, hogy ellenőriztessék a HbA1c-t. De azt is kiemelte, hogy ha az idősebb felnőttek újra párt szeretnének találni, a környezetüknek nemcsak lelki, hanem testi egészségük – például a jobb vércukorszint elérése – miatt is érdemes ezt támogatni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra