Koronavírus: a divattörténet része lett a maszk

Csillogós, divatos maszkokkal egészült ki a Kiscelli Múzeum "Ragyogj! - Divat és csillogás" című divattörténeti kiállítása, amely újra látogatható.

A tárlatot - amit nemrég az év kiállítása szűkített listájára is beválogatott a zsűri - eredetileg áprilisig tervezték a szervezők. Azonban a koronavírus-járvány miatt a múzeumban nem volt más esemény, így a kiállítás a tervezettnél tovább, szeptemberig maradhat nyitva.

koronavírus, koronavírus divat. koronavírus maszk, koronavírus múzeum
Csillogós maszkok is bekerültek a gyűjteménybe. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Divatos védőeszköz

Nemcsak a kórokozó terjedését segíthet lassítani, de a maszk viselésének néhány olyan előnye is lehet, amelyekre elsőre nem is gondolnánk. A részletekért kattintson ide!

A már meglévő divattörténeti bemutatót Szatmári Judit, a tárlat kurátora csillogós egészségügyi maszkokkal egészítette ki. Volt olyan tervező, aki a már kiállított flitteres estélyihez tervezett "koronavírusbiztos" kiegészítőt, de a múzeum saját maszkot is készített. A divattörténeti kiállítás körüljárja, hogyan fejlődött a csillogás divatja a 18. századtól napjainkig, és egyúttal bemutatja azt is, hogy az ember öltözködését mennyiben befolyásolja a reprezentáció, a státusz és az egyéni döntés.

Erzsébet királyné esküvői ruhájának csillogós uszálya mellett Medveczky Ilona csillogós fellépőruháját vagy a USE dizájner darabjait mutatják be a Templomtérben. Az anyag gerincét a Kiscelli Múzeum textilgyűjteménye adja, ami a klasszikus darabok mellett sok kivételes kortárs darabot is felvonultat, így láthatóak Abodi, Artista, Camou, Je suis belle, Konsánszky Dóra, Tóth Bori vagy USE Unused ruhái is.

Zuzana Čaputová szlovák elnökből kihozta a divatikont a koronavírus-járvány - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)