Igazolt: jobban megviseli a rendetlenség a nőket

A rendetlen otthon jelentősen befolyásolhatja a mentális egészséget, különösen az egyik nemnél.

Vannak emberek, akik a legnagyobb felfordulásban is remekül elvannak, míg másokat egy földre ejtett papír zsebkendő, vagy néhány szem morzsa is teljesen kikészít. Nemrég egy kutatás szerzői arra voltak kíváncsiak, hogy ez a nemekre lebontva hogyan alakul. A Personality and Social Psychology Bulletin című szaklapban megjelent tanulmányukból kiderül, hogy különösen a nők mentális egészsége érzékeny a rendetlen lakásra.

lakás
Különösen a nők mentális egészsége érzékeny a rendetlen lakásra. Fotó: Getty Images

A kutatás során kiderült, hogy amikor a nők rendetlen, rendezetlen otthonban éltek, nagyobb stresszt éreztek és nagyobb valószínűséggel voltak szomorúak. A szervezetükben is több volt a kortizol nevű stresszhormon. Amikor azonban a nők tiszta és rendezett otthonokban éltek, kevésbé érezték magukat szomorúnak a nap folyamán. Érdekes módon ez a férfiakra nem igazán volt hatással.

Mások azt gondolják, a rendezett otthon nemektől függetlenül sem csak az esztétikáról szól, hanem a mentális jóllét elősegítésében is kulcsszerepet játszik. A rendezettség látványa, megtapasztalása segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást, javíthatja a koncentrációt, illetve biztosíthatja az irányítás és a befejezettség érzését.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok mindenhol javulnak, és jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, párás tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat. Másutt is legfeljebb csak gyenge zápor alakulhat ki. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő este 6, 12 fok valószínű. Se fronthatás, se eső nem ronthatja el a vasárnapot.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra