Érezhetjük-e jól magunkat háborús időkben?

A szomszédban háború dúl, minket pedig szorongással tölt el, hogy békések a mindennapjaink? Bűntudatunk van, ha elmegyünk kikapcsolódni, és úgy gondoljuk, hogy ez most nem a jó hangulatú összejövetelek és önjutalmazás ideje? Ez teljesen természetes: az átélt trauma miatt sokan érezhetnek szorongást, hiszen a biztonságérzet megingott, és már azt sem tudjuk, van-e jogunk örülni. Mutatjuk, a szakértő szerint mi segíthet.

A pszichológusok az elmúlt időszakban gyakran találkoznak azzal a jelenséggel, hogy a szorongás táptalaján kialakuló örömtelenség vagy lelkiismeret-furdalás miatt a hozzájuk forduló kliensek bűnösnek érzik magukat, amiért mások szenvedése közben ők nyugodtan élhetnek.

"A traumakutatók szerint ez a bűntelen bűnhődés kudarcmintája. Az összes híradásból, közösségi felületről mindennap befurakodnak az életünkbe a borzalmas háborús eseményekről szóló hírek, posztok. Ráadásul ez a válság nem egy messzi kontinensen alakult ki, hanem a szomszédunkban. Emiatt sokak biztonságérzete rendült meg, ez a folyamat pedig idővel pszichés traumává alakulhat, ugyanis ezek a 'zavarminták' lelkifurdalássá válhatnak, elhatalmasodhat a rossz érzés az emberekben. Kis túlzással még azért is bűnösnek érezhetjük magunkat, mert merünk örülni valaminek" - mondta el a Mindennapi Pszichológia Magazinnak dr. Zelena András tanszékvezető docens, aki a trauma lélektani felszínre töréseinek módozatait kutatja.

feszült nő
A szomszédban háború dúl, sokakat pedig szorongással tölt el, hogy békések a mindennapjaik.Fotó: Getty Images

Segítsünk, de csak a saját kereteinken belül

A szakértő szerint a bűntudat enyhítésére gyógyírt jelenthet, ha segítünk a bajbajutottakon - ez a humanitárius hozzáállás kialakíthatja az érzést bennünk, hogy megtettük, amit tudtunk, segítettünk. Fontos azonban, hogy mindezt a saját lehetőségeinken és érzelmi, illetve anyagi korlátainkon belül tegyük meg. Elsősorban a mikrokörnyezetünkben álljunk helyt, utána kerülhet előtérbe mások segítése.

"Megbeszéltem a lányommal, hogy átadja-e a szobáját egy kárpátaljai családnak" A határ menti településeken számos magyar család fogad be saját otthonába Ukrajnából érkező menekülteket .

"Ne döntsünk elhamarkodottan, a lehetőségeink és kereteink között segítsünk. Boldogtalanságérzetünket, bűntudatunkat, szorongásunkat és szabad kapacitásainkat fordítsuk segítségbe - van, akinek ez önkéntes munkát jelent, másoknak egyszeri vagy rendszeres banki utalást, míg mások szendvicset kenni tudnak menni a pályaudvarok környékére, megint mások üresen álló komfortos üzlethelyiségüket vagy lakásukat ajánlják fel" - magyarázta Zelena András.

Aggódás helyett adományozás

Sokakban felmerül a kérdés, lehet-e, illik-e egy ilyen helyzetben például esküvőt tartani, bulizni vagy színházba járni, önfeledten nevetni a családdal, és egyáltalán jól érezni magunkat. A szakértő azt mondja, lehet, sőt, kifejezetten lényeges, hogy gyerekeinket vagy idős, egyébként is aggódó szeretteinket (akik átélték '56-ot, sokan közülük a háborút is, a nélkülözést és a bombázások traumáját kisgyermekként) ne terheljük a saját félelmeink kivetülésével. "Nem szabad hagynunk, hogy a boldogtalanságérzés és aggodalom eluralkodjon rajtunk, mert azzal senkinek sem segítünk, csak önmagunknak ártunk. Ehelyett inkább abban gondolkodhatunk, hogy például esküvő vagy szülinap esetén az ajándékok egy részét eladományozzuk azoknak, akikről úgy gondoljuk, most jobban rászorulnak, mint mi" - tanácsolta Zelena András.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: