A hálálkodás így hat az egészségünkre

HáziPatika

Ha kifejezzük a hálánkat valakinek, akkor saját lelki egyensúlyunkat is helyreállíthatjuk.

Hálánkat nemcsak szóban, de sok esetben írásban is kifejezzük a másik félnek. Ezzel elsősorban neki szeretnénk örömet szerezni, nem is gondolnánk azonban, hogy igazából magunknak is jót teszünk: kutatások igazolták ugyanis, hogy a hálálkodás javítja a hangulatunkat és jót tesz a lelki egészségünknek is. 

Hogyan maradhatunk pozitívak?

A pozitív gondolkodás erejéről rengeteg cikket, tanulmányt olvashatunk: ha képesek vagyunk a jót látni egy-egy helyzetben, könnyen átvészelhetjük a nehéz pillanatokat. Időnként azonban gyors megoldásokra is szükségünk lehet - kattintson a részletekért!

Félünk köszönetet mondani, pedig nem kellene

A Psychological Science című szaklapban publikált eredmények szerint az emberek többsége súlyosan alulértékeli a hálálkodás hatását, és sokan azért nem mondanak köszönetet, mert úgy érzik, a másikat kellemetlen helyzetbe hoznák ezzel. Pedig ez nem így van. "Ha valakinek köszönetet mondunk, nemcsak magunknak szerzünk örömet, de a másik fél lelki egészségét is ápoljuk - nagyobb mértékben, mint azt hinnénk. Mivel mindkét fél számára pozitív hatású, a hálálkodásnak sokkal nagyobb szerepet kellene adni a mindennapokban" - mondta el a kutatást végző Dr. Amit Kumar. 

Többféle kutatást is elvégeztek, hogy igazolják ezt. A legtöbb abból állt, hogy a vizsgált személyeknek hálálkodó levelet kellett küldeniük olyasvalakinek, akit fontosnak tartanak. Mielőtt elküldték, azt is meg kellett jósolniuk, hogy a címzettek szerintük hogyan reagálnak majd a levélben leírtakra - a kutatók ennek személyesen is utánajártak.

Egy köszönőlevél a címzettet és a levélírót is boldoggá teszi
Egy köszönőlevél a címzettet és a levélírót is boldoggá teszi

Kiderült, hogy a levelet feladók nagy része rosszul ítélte meg a levélre adott reakciót, a legtöbben ugyanis attól féltek, hogy a címzett zavarba jön majd, és kellemetlenül érzi magát a soraiktól. Sokan ráadásul azért félnek megírni egy ilyen levelet, mert azt hiszik, hogy túl pongyolán fogalmaznának vagy helyesírási hibákat vétenek, ami miatt nevetségessé válna az írásuk. A címzetteket azonban a kutatás eredménye szerint egyáltalán nem érdekelték ezek, sokkal inkább a levél hangvétele - minél kedvesebb volt, annál hálásabbak és boldogabbak lettek.

Ugyanilyen hatással volt a levél a megírókra is - láthatóan jobb hangulatba kerültek azután, hogy soraikat papírra vetették. Miközben ugyanis valaki köszönőlevelet ír, felidézi a címzettet, illetve azokat a vidám eseményeket is, amiért kifejezné a háláját. A kutatás nem tért ki rá, hogy a szavakban vagy írásban végzett köszönetnyilvánításnak van-e pozitívabb hatása. Előbbi előnye az lehet, hogy a másik fél reakcióját személyesen is megtapasztalhatjuk, míg utóbbinál több idő jut a szép emlékek felidézésére. Akármelyiket választjuk is, a hálás gondolatokat ne tartsuk magunkban, hiszen ezek mindenkire jó hatással lehetnek!


Forrás: Time

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt csak kevés felhő lesz az égen, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag