Újabb érv a dohányzás ellen

A Queen's University Belfast és a Northern Ireland Cancer Registry kutatói szerint a dohányzás megduplázza a nyelőcsődaganat valószínűségét a Barrett-szindrómában szenvedő betegekben. A Barrett-szindróma, más néven Barrett-nyelőcső esetén a nyelőcső nyálkahártyáját a gyomorsav károsítja, ezért a gyomor nyálkahártyájához válik hasonlóvá.

A Gastroenterology szakfolyóiratban közzétett kutatás során 13 évig vizsgáltak háromezer Barrett-szindrómás beteget. A vizsgálat azt mutatta, hogy a dohányosokban kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki nyelőcsődaganat, mint a nemdohányzókban.

Dr. Helen Coleman, a kutatás vezetője elmondta, hogy az eredmények szerint a dohányzás a legerőteljesebb életmódbeli kockázati tényező a rák kialakulását tekintve a Barrett-szindrómás betegekben. A legfontosabb újdonság az, hogy a napi egy doboznál kevesebbet szívó dohányosokban is ugyanakkora valószínűséggel alakulhat ki a nyelőcsődaganat, mint azokban, akik sokkal több cigarettát elszívnak. Bár az eredményeket még további kutatásoknak is alá kell támasztaniuk, a kutatók szerint mindenképpen a dohányzás abbahagyását kell javasolni a Barrett-szindrómában szenvedő betegeknek a rák kockázatának csökkentése érdekében.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció