Mi van a cigarettafüstben?

Ahhoz, hogy felelős döntést hozzunk a dohányzással kapcsolatban, nem árt tudni, hogy milyen káros anyagok vannak a cigarettafüstben.

Ne kezdj el dohányozni! Ha dohányzol, szokj le! Ha valamiért nem szoksz le, tájékozódj! Leginkább így lehetne indítani a cikket, mely a cigarettafüst összetevőiről szól. Hiszen a dohányzási ártalmak kiküszöbölésének leghatékonyabb módja továbbra is a dohányzás teljes mellőzése.

fut
Sportolással, életmódváltással együtt könnyebb lehet letenni a cigarettát. Fotó: Getty Images

Léteznek alternatívák

Ma már alighanem sokan tudják, hogy elsősorban az égés során keletkező füst és kátrány tehető felelőssé a dohányzással kapcsolatos megbetegedésekért. A dohányzáskutató Michael Russell professzor örökbecsű mondása szerint: az emberek a nikotin miatt dohányoznak, de a kátrány miatt halnak meg. Így az ártalomcsökkentés egyik lehetséges módja azoknál a felnőtteknél, akik valamiért nem teszik le a cigarettát, ha legalább a kátrányt és a füstöt mellőzik. Ebben segíthetnek az égés nélkül működő füstmentes alternatívák, ugyanis használatuk közben nem történik égés, és így füst, valamint hamu sem képződik. Vagyis kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a hagyományos dohánytermékek.

Tudni kell azt is, hogy a dohányzás minden formája káros, a füstmentes technológiák sem küszöbölik ki teljesen a kockázatokat, hiszen például nikotint tartalmaznak, ami függőséget okoz, illetve egyéb káros hatása mellett megemeli a szívfrekvenciát, valamint a vérnyomást. Ugyanakkor az alternatív technológiákkal különböző mértékben csökkenthetőek az ártalmak a dohányzók körében.

Nagy ellenség: a füst

A WHO adatai alapján a dohányzás évente nyolcmillió ember haláláért felelős a világon, emellett számos módon képes károsítani a szervezetet. Ha belegondolunk abba, hogy egyetlen szál cigarettában 7 ezer kémiai vegyület található, akkor nyilvánvalóvá válhat, miért ennyire fontos az ártalmak csökkentése. A füstben lévő anyagok súlyosan károsítják a szervezetet, így a cigaretta elsődleges rizikófaktora számos keringési és tüdőbetegségnek, illetve a daganatok kialakulásának.

A 7 ezer vegyületből 100-150 toxikus, 93-ról pedig az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hivatala (FDA) megállapította, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. Utóbbiak közül például ilyen a metán, a bután, az arzén, az etánsav, a kadmium vagy az aceton. A füstben lévő szén-monoxid károsítja az oxigénszállításért felelős hemoglobint, a ciánhidrogén pedig a légutakban lévő, csillós hámsejteket. A szén-monoxid e mellett károsítja a nyálkahártyát, a fogakat, az ínyt. Természetesen nemcsak az aktív dohányzók, hanem a környezetükben tartózkodók is ki vannak téve a cigarettafüst káros hatásainak, hiszen a káros anyagok ugyanúgy bejuthatnak az ő szervezetükbe is.

Alternatív technológiák

A dohányzás evolúciója az elmúlt húsz évben jelentősen felgyorsult. Köszönhetően annak, hogy a kutatók felismerték: a dohányzásban az égés és az égés során keletkező füst, valamint kátrány jelentik a legnagyobb veszélyt. Így az ártalomcsökkentés jegyében - a tudománynak és az innovációnak köszönhetően - idővel megjelentek az úgynevezett füstmentes alternatívák, az ezekre áttéréssel különböző fokú ártalomcsökkentés érhető el. Azonban a hasonló elven működő technológiákon belül is nagy működésbeli különbségek lehetnek.

Az e-cigaretta - dohány helyett - nikotintartalmú folyadék felhasználásával állít elő nikotinpárát. Míg a dohányhevítéses technológia olyan hőmérsékletre hevíti a dohányt, amely már elég ahhoz, hogy a dohány- és nikotinpára felszabaduljon, de még ne történjen égés, és így füst, valamint hamu se képződjön. A nikotinpára pedig egyáltalán nem tartalmaz dohányt. Szakértők szerint a füstmentes alternatívákkal akár 70-95 százalékkal is alacsonyabb lehet a károsanyag-kibocsátás a cigarettához képest.

Mérsékeltebb kockázatok

Természetesen a dohányzás minden formája káros, így ezek a füstmentes alternatívák sem kockázatmentesek, hiszen például ugyanúgy van bennük nikotin, amelynek magas a függőségi potenciálja, és egyéb káros hatásai mellett megemeli a szívfrekvenciát, valamint a vérnyomást. Ugyanakkor működési mechanizmusuk alapján képesek csökkenteni a dohányzás során keletkező károsanyag-kibocsátást. Ennek következményeként pedig mérséklődhetnek a dohányzás ártalmai a cigarettázáshoz képest. A dohányzás ártalmait azonban továbbra is egyetlen módon lehet teljes mértékben kiküszöbölni: ha egyáltalán nem fogyasztunk dohány vagy nikotintartalmú termékeket.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a Philip Morris Magyarország Kft. megrendelésére készült.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)