Lusták és szorongósak a dohányosok

Azok, akik dohányoznak, kevesebbet sétálnak és kevesebb motivációt éreznek az életmódjuk egészségesebbé tételére - derül ki egy friss kutatásból, amely arra is rávilágít, hogy a nikotinfüggők nagyobb valószínűséggel szenvednek szorongástól és depressziótól.

Újabb negatív jelzőt lehet a dohányzáshoz társítani, miután brazil tudósok rámutattak, hogy akik nem tudnak nikotinfüst nélkül élni, kevésbé aktívak és nem annyira motiváltak, mint nem cigarettázó társaik, ráadásul még bizonyos mentális problémákra is hajlamosabbak.

Mennyire nikotinfüggő ön? Töltse ki tesztünket, és megtudja! A Londrinai Állami Egyetem munkatársainak tanulmánya az első, mely rávilágít a dohányzás és a fizikai aktivitás közötti összefüggésre. A szakértők 60 dohányzót és 50 nem dohányzót vettek górcső alá. A résztvevőknek tüdőkapacitásuk is kisebb volt - ami azt jelenti, hogy kevésbé terhelhetőek fizikailag.

Lustábbak  a dohányzók? (Fotó: Europress)

Amikor az alanyokat arra kérték, hogy értékeljék az egészségi állapotuk szemszögéből az életminőségüket, a dohányosok több fáradtságról és kevesebb változtatásra irányuló motivációról számoltak be. "Tudomásunk szerint ez az első olyan kutatás, ami objektív méréssel támasztja alá a napi szintű fizikai aktivitáscsökkenést a dohányzók körében" - magyarázta a munkálatokat vezető dr. Karina Furlanetto. "A csökkent tüdőkapacitás és teljesítőképesség, a több szorongás és depressziós tünet mellett a nikotinfüggők még kevesebbet is mozognak" - tette hozzá a szakértő.

Egy korábbi kutatás szerint a dohányosok kevesebbet is alszanak, ráadásul nyugtalanabbul, mint e káros szenvedélytől mentes társaik. A németországi Charite Berlin Orvosi Iskola adatai szerint a cigarettázók kevesebb, mint hat órát alszanak éjjelente, s 28 százalékuk zavart álomról számol be. Ehhez képest a nem dohányzók csupán 7 százaléka alszik hat óránál kevesebbet, és 19 százalékuk panaszkodik annak minőségére.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)