Szülés utáni depresszió: mit tehetünk?

A szülés utáni depresszió közvetlenül a szülés után jelentkezik, melyet a gyermekvállalás okoz és hosszabb ideig is eltarthat.

A betegség kialakulását a hormonváltozáshoz kötik, azonban kialakulásához ez nem elég, depresszív hajlamú nőknél gyakoribb. Kialakulásának nincsenek feltűnő tünetei, nem meghatározható, hogy valakit érinteni fog-e a betegség.

Közvetlenül szülés után jelentkezik , már a kórházi ágyon is feltűnő lehet a kismama szorongása, valamint az, ahogyan a csecsemővel bánik. Kialakulásának oka a félelem, melyet az új helyzet hozott, valamint az attól való rettegés, hogy nem tud megfelelni az anyaság "követelményeinek".

A szülés utáni depresszió fő oka a beteg félelme az anyaságtól

Komoly problémát is jelenthet, hiszen az öngyilkosság gondolata is megfogalmazódhat az anyában, végső esetben kísérletet is tehet erre. A szülés utáni depresszió további tüneteit a Betegségek A-Z erre a betegségre vonatkozó szócikkében találhat.

Kezelését elsősorban pszichoterápiával oldják meg, mely mellett segítség lehet a viselkedésterápia is, mely során megtanítják az anyának, hogyan viselkedjen. További kezelési módokat a Betegségek A-Z erre a betegségre vonatkozó szócikkében olvashat.

Hogyan kezelhető a depresszió?

A betegséget nem lehet megelőzni, hiszen nem eldönthető, ki hajlamos rá, illetve ki nem, azonban a védőnők segíthetnek abban, hogy a szülés utáni depresszió ne súlyosbodjon, valamint felkészíthetik az anyát a gyermekvállalásra is.

A betegség évekig is elhúzódhat, valamint az anya benne is ragadhat a depresszióban , ezért fontos a megfelelő kezelés.

További hasznos és fontos információkat A Betegségek A-Z szülés utáni depresszió szócikkében találhat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Nagyrészt kiderül az ég, csapadék nem valószínű. Hajnalra néhol átmeneti pára-, ködfolt képződhet. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 14 fok között alakul, de az északi völgyekben ennél hidegebb lehet. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra