Szülés utáni depresszió: járvány idején még durvább

A koronavírus-járvány miatt sok várandós nő és újdonsült édesanya nem kapott mentálhigiénés segítséget. Pedig a szülés előtt és után nagyon fontos a szakértői támogatás, hogy megelőzhessük, illetve időben kezelhessük az esetlegesen felmerülő depressziót.

Minden ötödik kismamát érintenek perinatális mentális problémák. Így nevezik a terhesség alatt vagy a baba születését követő első évben jelentkező szorongást, depressziót vagy egyéb pszichés problémákat. Vezető pszichiáterek azonban most arra figyelmeztettek, hogy a koronavírus-járvány miatt, valamint az ellátás leterheltsége okán több ezer nő ilyen jellegű gondját hagyhatták figyelmen kívül.

szülés utáni depresszió, depresszió, szorongás, koronavírus, koronavírus-járvány
A járvány miatt sok anya nem kapott mentálhigiénés segítséget. Fotó: Getty Images

Szakértői segítség nélkül maradtak

A nőket nagyon komoly kihívások elé állította a koronavírus okozta rendkívüli helyzet. Az iskolák és óvodák bezárása, az otthoni munkavégzés, valamint a járvány okozta bizonytalanság és stressz miatt jelentősen romlott az érintettek mentális jóléte. Ennek ellenére Angliában a várandós nők harmada nem jutott mentálhigiénés segítséghez. Ez azt jelenti, hogy közel 16 ezer olyan kismama maradt szakértői támogatás nélkül, akinek egyébként nagy szüksége lett volna erre, például szorongás és depresszió miatt - számolt be róla a The Guardian. Mint írták, a jelenlegi becslések szerint a brit terhes nők és újdonsült édesanyák legalább 7 százaléka mentálhigiénés segítségre szorul, az ország egyes területein azonban a kezelésre szorulók mindössze 10 százaléka jut hozzá ténylegesen a szükséges ellátáshoz és támogatáshoz.

Egyik napról a másikra megszűnt a segítség

Szülés után ezek a legkellemetlenebb változások - kattintson!

A portálnak egy érintett, a 34 éves Leanne Howlett is beszélt személyes tapasztalatairól. A nő öt évvel ezelőtt, első gyermeke megszületése után már egyszer megküzdött a szülés utáni depresszióval , de a probléma a második baba érkezése után sem kerülte el. Az édesanyának szerencsére volt segítsége: rendszeresen találkozott pszichológusával, a védőnő pedig hetente meglátogatta őt. Aztán berobbant a koronavírus-járvány, így a személyes találkozások helyét egyik napról a másikra átvették a telefonhívások. Csakhogy telefonon nem olyan egyszerű megvitatni a nehéz kérdéseket, például az öngyilkossági gondolatokat - mondta Leanne.

A nő emellett családtagjai és barátai támogatását is elvesztette, ráadásul idősebb gyermeke sem tudott már óvodába járni. Az anya ezért hirtelen igazán egyedül érezte magát, semmi nem volt ugyanaz, mint a járvány előtt. Leanne saját bevallása szerint már amiatt is aggódik, hogy a mentálhigiéniés szakemberek talán sosem térnek vissza a személyes találkozásokhoz, így még az eddigieknél is kevesebben juthatnak segítséghez.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: