Szülés után: ezek a legkellemetlenebb változások

HáziPatika

A szülés minden nő testén nyomot hagy így vagy úgy. Kialakulhatnak olyan kellemetlen tünetek, betegségek is, amelyek csak idővel, esetleg orvosi segítséggel enyhíthetők, gyógyíthatók.

A terhességet sok nő idilli állapotként éli meg, különösebb egészségügyi problémák nélkül, legfeljebb apró kellemetlenségeket észlelve, amelyeket a másállapottal járó testi és lelki változások idéznek elő. A kevésbé szerencséseknél - különösen, ha a terhesség előtt is küzdöttek már valamilyen alapbetegséggel - a várandósság alatt komoly egészségügyi problémák is felléphetnek. Ezektől nem érdemes előre félni, mert lelkiismeretes terhesgondozással és folyamatos orvosi kontrollal a legtöbb időközben kialakuló, vagy már meglévő probléma, betegség kordában tartható. Akadnak azonban olyan testi változások, amelyekre a szülést követően minden nőnek érdemes felkészülnie, mert bárkinél jelentkezhetnek függetlenül attól, hogy problémamentes terhessége, szülése volt-e.

Az általános vélekedés szerint a női testnek legalább annyi időre van szüksége a teljes regenerálódáshoz, ameddig a terhesség tartott. Vagyis nagyjából 9 hónapra. Valójában minden nő szervezete másképp működik: másképp éli meg a várandósságot, a szülés utáni gyermekágyas időszakot, és a felépülés ideje is változó. A szülés utáni első hat hét a regeneráció első és legintenzívebb szakasza. Ez idő alatt lezajlik a tisztuló vérzés - a legtöbb nőnél ez erősebb lehet és jóval tovább tarthat, mint egy átlagosmenstruáció-, összehúzódik a méh, elkezd visszahúzódni a has, gyógyul a gátseb, a hüvelyi sérülések, aki császármetszéssel szült, annak a vágás helyén keletkező heg. Nagyjából hat hét elteltével - ekkor kerül sor a szülés utáni kontrollvizsgálatra is - indul a regeneráció következő szakasza, amely mindenkinél eltérően alakul. 

Összegyűjtöttük a szüléssel, vagy az azt követően kialakuló legáltalánosabb problémákat. Változó, hogy ezek közül kit mi érint. Vannak olyan szerencsések is, akiknek a szervezete különösebb nehézségek nélkül pár hónap alatt szinte teljesen visszaáll normál üzemmódba és állapotba.

Hajhullás

Míg a nők egy része örömmel nyugtázza, hogy a terhesség alatt dúsabb és fényesebb a haja, esetleg ritkábban kell hajat mosnia, addig a terhesség után sokak ennek ellenkezőjével szembesülnek: hónapokig csomókban hullik a hajuk. A normálisnál nagyobb ütemű és mennyiségű hajvesztésnek hormonális okai vannak: a terhesség alatt megnövekedett ösztrogénszint - ami lelassítja a normál ütemű hullást -  visszaáll az eredeti szintre, ettől pedig beindul az intenzívebb hajhullás. Természetes folyamatról van szó, ami a megfelelő étrend kialakításával, sok vitamin- és fehérjebevitellel, vaspótlással visszafordítható. A fokozott hajhullás általában 3-6 hónapig tart, de súlyosabb esetben akár egy évig is elhúzódhat. Ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderüljön, nem áll-e a háttérben valamilyen egészségügyi probléma (pajzsmirigyzavar, vitaminhiány, esetleg vérszegénység).

hajhullas
A szülés utáni hajhullás a legtöbb nőnél csak átmeneti. Fotó: Getty Images

Hüvelyszárazság

Noha kétségtelenül kellemetlen beszélni róla, a szülés egyik természetes velejárója lehet a hüvelyszárazságis. Oka hormonális eredetű: az ösztrogénszint visszaesése miatt a hüvelyben nem termelődik elég váladék, felszíne érzékeny, irritált lesz, ami kellemetlen, égő érzést okozhat. Szülés után a legtöbb érintettnél csak átmenetileg jelentkezik, és apeteérésújraindulásával meg is szűnik. Lehetséges megoldásként a nőgyógyászok ösztrogént tartalmazó hüvelykrém használatát szokták javasolni. Aki ettől ódzkodik, annak a síkosító is megoldást jelenthet, amennyiben a probléma negatívan hat szexuális életére.

Tág hüvely és lassan gyógyuló gátsérülések

Szülés után a hüvelynek is idő kell a regenerálódáshoz. Normál esetben a tágulást követően visszaáll nagyjából a szülés előtti állapotba. Sokaknál viszont ez nem következik be: az itt található kötőszövet veszít rugalmasságából, csökken a hüvely érzékenysége, ami negatívan hathat a szexuális együttlétek minőségére. Aki hüvelyi úton adott életet gyermekének, annál a szülés körülményeitől függően - amelyeket nagyban befolyásol a baba mérete, elhelyezkedése, világrajöttének sebessége - a hüvely belső falán keletkezett sérülések utáni hegek, esetleg a gátmetszéssel járó hegek is okozhatnak fájdalmas együttlétet. Az ilyen jellegű problémákkal mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

A várandósság az egyik legszebb időszak egy nő életében, ám ahhoz, hogy ez alatt a 9 hónap alatt minden a legnagyobb rendben menjen, szoros orvosi kontroll szükséges. A leendő édesanyának számos kötelező vizsgálaton részt kell vennie, de csináltathat fakultatív szűréseket is. Szülész-nőgyógyászt kérdeztünk a megfelelő terhesgondozás folyamatáról.

Aranyér

Már a terhesség előrehaladtával - ahogy egyre nagyobb nyomás nehezedik a kismedencére és az ott található végbélre - kialakulhat aranyér, különösen, ha valamelyik kiegészítő vaskészítmény szedésének hatására a kismama gyakran küzd székrekedéssel. Akinél terhesség alatt nem jelentkezik, az sem feltétlenül ússza meg: a hüvelyi szülés ugyanis akkora erőfeszítéssel jár, hogy sokszor még azoknál is aranyeret okoz, akik viszonylag gyorsan világra hozzák gyermeküket. A kellemetlenséget okozó - második stádiumban lévő - szabad szemmel is látható, kitapintható, viszkető végbél körüli csomók az esetek többségében szülés után nem sokkal spontán visszahúzódnak, ám van, akinek csak a helyileg ható, vény nélkül kapható készítmények, krémek, kúpok segítenek. Ezek fertőtlenítő hatásúak, csillapítják a viszketést, elősegítik a sebgyógyulást, csökkentik a gyulladást. Abban az esetben, ha azaranyérkomolyabb panaszokat okoz - a negyedik stádiumban például székelés után már kézzel sem helyezhető vissza a kitüremkedés - mindenképpen érdemes felkeresni egy proktológust, ugyanis előfordulhat, hogy a problémát csak műtéti úton lehet megoldani.

babyblues
Egy gyermek érkezése mindent megváltoztat. Fotó: Getty Images

Inkontinencia

A terhesség előrehaladtával a kismedence szerveire - húgyhólyag, hüvely, végbél - és a medencefenék izomzatára nehezedő nyomás is fokozódik. Az egészséges esetben akaratlagosan irányítható gátizmok - amelyek a húgyutak szerveit is tartják - meggyengülhetnek, veszíthetnek rugalmasságukból, ami terhesség, vagy szülés után gyakran akaratlan vizeletszivárgáshoz vezethet. ( Szakemberek szerint erre különösen gyenge fájásokkal járó, hosszan elhúzódó szülés után van esély.) A gátizomzat megerősítése rendszeres, direkt erre a területre fókuszáló intimtornával megoldást jelenthet a vizelet-inkontinenciára.

Cukorbetegség

A terhesség 24-28. hetében elvégzett terheléses vércukorvizsgálattal (OGTT-teszttel) szűrhető ki a terhesség során kialakuló cukorbetegség, a gesztációs diabétesz. Ez a jelenlegi adatok szerint a várandós magyar nők 3-5 százalékát érinti. Náluk a terhességgel járó hormonváltozások átmeneti inzulinrezisztenciához vezethetnek. Mivel ilyenkor csökken a sejtek inzulinra adott válasza, kevesebb glükózt tudnak felvenni, ami megemeli a vércukorszintet és referenciaértékektől függően csökkent glükóztolerancia vagy cukorbetegség alakulhat ki.

Amennyiben az OGTT-teszttel mért vércukor értékek eltérnek a normál tartományban mérhetőktől, az anya és a magzat egészsége érdekében kezelőorvos és dietetikus segítsége szükséges. A gondosan megtervezett (és betartott) diéta, a rendszeres testmozgás, valamint a gyakori vércukormérés segíthet elérni a normál tartományban mozgó vércukor értékeket. Ha ez mégsem sikerül, inzulinkezeléssel szabályozzák be a kismama vércukorszintjét. Akinél gesztációs diabétesz alakul ki, annál szülés után egy évvel, majd ezt követően kétévente ajánlatos megismételni a terheléses vércukormérést. Statisztikák szerint ugyanis az érintettek 20-50 százaléknál a szülés után 5-10 évvel 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki. Szülés után egyébként az eesetek többségében magától rendeződik a szénhidrát-anyagcsere.


Rossz fogak

A szájüregben terhesség alatt kialakuló változások megfelelő odafigyelés és kezelés nélkül komoly problémákhoz vezethetnek. Várandósság alatt a nyál pH-értéke savas irányba tolódik, ami hozzájárul a fogzománc elvékonyodásához, fogszuvasodás kialakulásához. A fogíny érzékenysége, vérzékenysége, gyulladása sem ritka jelenség ilyenkor. Ahogy az apró, jóindulatú, pirosas színű, szájban jelentkező daganatok sem, melyek a kismamák tíz százalékánál érhetők tetten a várandósság alatt. Ezek a szülést követően el is tűnnek.

Régebben elterjedt az tévhit,  miszerint az anya minden gyerekkel búcsút mondhat legalább egy fogának. De nem kell, hogy így legyen. Éppen ezért fontos, hogy a terhesgondozásba a fogorvosnál tett látogatás is beletartozzon, a gondos és alaposfogápoláspedig része legyen a napi rutinnak. Így elkerülhető a kezeletlen, elhanyagolt, folyamatos gyulladással járó fogágybetegség említett következménye: a fogvesztés. A kalciumpótlásról sem szabad megfeledkezni. A terhesség alatt jelentkezőkalciumhiányönmagában még nem vezet feltétlenül szájüregi problémák kialakulásához, de súlyosbíthatja a már meglévőket.

Libidócsökkenés

Szülés után a szervezet azonnal elkezd alkalmazkodni a kialakult helyzethez: az anya táplálja, gondozza, megismeri a babát, vagyis biztosítja számára a "kinti élethez" legfontosabb szükségleteket. A szülés során szerzett sérülésekből adódó fájdalom- vagy érzékenység, a hormonháztartás változása, a szoptatás, az érzelmi megterhelés, a kialvatlanság, a folyamatos fáradtság, esetenként a szülés utáni depresszió, vagyis összességében az új élethelyzettel járó kihívások oda vezethetnek, hogy a nők egy része a hat hetes regenerálódási időszak lejárta után sem vágyik szexuális életre, vagy egyszerűen fél tőle. Ez ebben az időszakban természetes jelenség, idővel, ahogy a női szervezet elkezd "visszaalakulni", és az új napi rutin már nem jár stresszel, a legtöbb érintettnél e téren is minden visszatér a rendes kerékvágásba. Ha mégsem, érdemes szakember segítségét kérni, mert a megváltozott helyzetet mindenki - nem csak a nők, a férfiak is - másképp dolgozza fel.  

Szülés utáni lehangoltság, depresszió

Általános és természetes - a szülő nők 50-85 százalékát érintő - jelenség a gyermek világra jöttét követő szomorúság, érzékenység, lehangoltság, sírás, gyakori hangulatingadozások, vagyis az úgynevezett baby blues. E tünetek a testben és a lélekben lezajló változások következményei, és leggyakrabban a szülés utáni első pár napban, hétben jelentkeznek. Ha ez az állapot elhúzódik, esetleg súlyosbodik, kialakulhat a nők körülbelül 10 százalékát érintő szülés utáni depresszió. Ebben a már említett tényezőkön kívül sok más egyéb is szerepet játszhat: például a genetikai érintettség, a folyamatos stressz, a szorongás, az új helyzettől való félelem, a támogatás hiánya, a párkapcsolati problémák, a terhesség előtti depresszió. Bármi legyen is a kiváltó ok, ha felmerül a szülés utáni depresszió gyanúja, az minden esetben hozzáértő segítséget igényel. Legjobb, ha az érintettek azonnal szakemberhez, pszichológushoz fordulnak, hogy a lehető legrövidebb idő alatt leküzdhessék problémáikat.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést csak kevés felhő zavarja, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag