Az ismerős illatok enyhíthetik a depressziót

Az illatok nagyobb eséllyel hívnak elő specifikus emlékeket, mint a szavak.

Egy friss kutatás szerint az illatok segíthetnek bizonyos emlékek felidézésében a depresszióban szenvedőknek, és ezáltal a kedélyállapotukat is képesek javítani - írja az EverydayHealth.com. "Kutatásunk fő tanulsága, hogy a depresszióban szenvedőknek is megvannak az emlékeik, csak nehezebben idézik fel őket. Az illatok viszont segíthetnek nekik ebben" - mondta Dr. Kimberly Young idegtudományi kutató és pszichiátriai professzor, a tanulmány vezető szerzője. 

A vizsgálatba 32 felnőttet vontak be, akiknél major depressziós zavart (MDD) állapítottak meg. A résztvevők szedhettek antidepresszánst, ameddig az orvosi előírásnak megfelelően tették azt.

A depresszió kifejezést többféle értelemben használják nemcsak a laikusok, hanem az orvosok, pszichológusok is. Hétköznapi fogalomként a depresszió rossz hangulatot, lehangoltságot jelent. A depressziós szindróma, depressziós tünetegyüttes azt jelenti, hogy a betegségként értelmezett depresszió tünetei jelen vannak, de szűkebb, diagnosztikus értelemben nincs szó major depresszióról. A harmadik jelentés a major depresszió, amely már önálló mentális zavar, és emlegetik unipoláris depresszióként is. Diagnózisa akkor állítható fel, ha a rá jellemző, diagnosztikus rendszerekben felsorolt tünetek közül legalább öt azonosítható. Számít az is, hogy a zavar milyen tartós: a tüneteknek legalább két hétig fenn kell állniuk.

Összesen 24 jelre kellett reagálniuk, amelyek egyik fele verbális, másik fele szagjelzés volt. A szagok esetében a résztvevők különböző illatoknak voltak kitéve csukott szemmel, a narancstól kezdve az őrölt kávén át egészen a cipőpucolóig. Az alanyoknak az volt a feladatuk, hogy felidézzenek egy jó vagy egy rossz emléket a jelzésekre.

A kutatók meglepődve tapasztalták, hogy a szagjelzésekre erősebb volt az emlék felidézése, mint a szavak esetén. Azok, akik szagjelzéseket kaptak, nagyobb valószínűséggel gondoltak egy konkrét esemény emlékére (például, hogy múlt pénteken egy kávézóban jártak), mint általános emlékekre (hogy korábban valamikor már jártak kávézóban).

emlékezés memória szaglás illat
Azok számára is hasznos lehet ez a megállapítás, akik nem szenvednek depresszióban. Fotó: Getty Images

A szagok által kiváltott emlékek sokkal élénkebbek voltak és sokkal valóságosabbnak tűntek. Érdekes módon a szagok hatására a résztvevők nagyobb valószínűséggel emlékeztek pozitív eseményekre, még akkor is, ha a szerzők szerint nem kifejezetten a pozitív emlékek felidézésére irányították őket.

Az a tény, hogy amikor a depressziós felnőttek szagjelzések hatására jobban tudtak előhívni bizonyos emlékeket, klinikailag is hasznos lehet. A szagokat fel lehetne használni arra, hogy segítsenek a depressziós felnőtteknek bizonyos emlékek előhívásában, mondta Daniel Dillon pszichiáter a tanulmánnyal kapcsolatban. Dr. Young egyetért ezzel. A depresszió jelenlegi kezelési módszerei, amelyek a konkrét emlékek felidézési képességének növelésére összpontosítanak, jellemzően szavakat használnak erre, de a vizsgálat szerint a szagok hatékonyabbak lehetnek.

"Ha fejlesztjük az emlékezőképességet, javíthatjuk a problémamegoldást, az érzelemszabályozást és más funkcionális problémákat, amelyeket a depressziósok gyakran tapasztalnak" - mondta. Szerinte nemcsak terápiás célból, hanem a hétköznapi életünkben is érdemes jobban odafigyelnünk az illatokra. "Ha időt szánunk arra, hogy értékeljük az illatokat, és elgondolkodunk az általuk felidézett emlékeken, az általánosságban javíthatja a hangulatot" - mondja. Persze ennek megvan az az árnyoldala is, hogy felkavaró emlékeket juttatnak eszünkbe a szagok.

Dillon szerint a lényeg a tudatosság. "A felidézés általában nem tudatosan történik, de ha egy depressziós ember (vagy bárki más) javítani szeretné az emlékezőképességét, akkor érdemes jobban odafigyelni a környezete elemeire, jelzéseire, és hogy azok milyen specifikus vagy általános emlékekhez köthetők" - mondta Dillon. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább csak az ország északi, északnyugati felén valószínű eső, zápor, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra