5 trükk, amivel elrejtjük a depressziót

Sokan önkéntelenül is elrejtik a depresszióra utaló jeleket - hogyan ismerhetjük mégis fel ezeket?

A depressziót gyakran nem ismerik fel, és emiatt nem is kezelik, ártalmas hatásaival azonban nagy mértékben befolyásolhatja az érintettek életét. Milyen trükköket alkalmaznak sokszor öntudatlanul az elrejtésére?

Tévhitek Sokan tartanak és félnek a pszichiáterektől, a gyógyszerektől, sokszor indokolatlanul. Az egyik leggyakoribb félelem, hogy ha pszichiáterhez fordulnak, akkor az két perc alatt felír nekik valamiféle antidepresszánst, aztán szélnek ereszti a beteget. További tévhitekről és azok cáfolatairól itt olvashat!

Mindenáron vidámnak és boldognak mutatják magukat

Sokan elrejtik a rosszkedvüket , mert azt tanulták, hogy nem szabad megmutatniuk a valódi érzelmeiket, vagy éppen rosszkedvűnek mutatkozni, mert ezzel csak elrontják mások kedvét. A depresszió azonban nemcsak egy bizonyos, melankolikus embertípusra jellemző, hanem bárkinél előfordulhat. Az, aki állandóan vidám, lelkes és jókedvű, lehetséges, hogy titkol valamit, időnként ugyanis mindenkinek jogában áll rosszkedvűnek lenni.

Akarva, akaratlanul, de sok beteg próbálja rejtegetni a depressziót
Akarva, akaratlanul, de sok beteg próbálja rejtegetni a depressziót. fotó: 123rf

Folyton attól rettegnek, hogy magukra hagyják őket

A depresszió nemcsak a beteg számára lehet nehéz, de azok életét is megkeserítheti, akik vele élnek. Ezt pedig nem mindenki vállalja, és előfordulhat, hogy a szeretett személy éppen akkor lép ki a depressziós életéből, amikor annak a legnagyobb szüksége van rá. Éppen ezért a depresszióra hajlamos személyek gyakran kimondottan nehezen viselik az elválást, az egyedüllétet vagy éppen azt, ha konfliktusuk van valakivel, aki fontos nekik. Ennek következménye a konfliktuskerülő, megalázkodó viselkedés vagy a túlzott ragaszkodás lehet.

Nagyon hatékonyan találnak ki alibiket

Akár arra kérdezünk rá, miért szednek olyan sok gyógyszert, akár arra vagyunk kíváncsiak, miért nem járnak el szórakozni, a depresszióra hajlamos emberek nagyon hatékonyan képesek kifogásokat és mentségeket kitalálni saját magunknak azért, hogy ne kelljen elárulni a valódi okokat. Gyakran megtanulják, hogyan rejtsék el, hogy éppen a mélyponton vannak, és azt is, hogy milyen kibúvók a leghitelesebbek.

Furcsa evési vagy alvási szokásaik vannak

A depressziósok sokszor a normálistól jelentősen eltérő szokásokat vesznek fel, például túl keveset vagy éppen túl sokat alszanak, nem esznek vagy éppen ellenkezőleg, falási rohamaik vannak. Emellett meglepően jól ismerhetik azt, hogy egyes szerek (alkohol, koffein, cukor, gyógyszerek stb.) milyen hatással vannak a szervezetükre, és meglepő ritmusban, kombinációban használhatják ezeket vagy éppen túlzásba vihetik a használatukat.

Különleges módon fejezik ki magukat

Sok nagy művészre, íróra, zenészre, gondolkodóra jellemző volt a depresszió. A mély, sötét érzelmek gyakran egészen különleges módon mutatkoznak meg, és a depresszióra hajlamos egyén tehetséges lehet valamilyen művészeti ágban, meglepő és különleges módon fejezheti ki magát.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: