Újabb mítosz dőlt meg az alvással kapcsolatban

A Pittsburgh Egyetem új kutatása megkérdőjelezte azt a nézetet, hogy az idős, nyugdíjaskorú emberek korábban mennek aludni, és hajnalban ébrednek. Kiderült ugyanis, hogy az idősek többsége valójában alvászavaroktól mentesen és jól alszik.

A kutatók 1200 hatvanöt éves vagy annál idősebb nyugdíjast hívtak fel telefonon, hogy alvási szokásaikról érdeklődjenek.

Az eredményekből kiderült, hogy a megkérdezettek közel fele átlagosan 7,5 órát alszik éjjelente, este 23 és reggel 7:30 között. Emellett a megkérdezettek 75 százaléka több mint 6,75 órát alszik naponta, és csupán a fennmaradó egynegyed nyilatkozott úgy, hogy 6,7 óránál kevesebbet alszik. Ez azért is fontos információ, mert az egyén szempontjából az alvás minősége sokkal nagyobb hatással van az egészségre, mint az életkor. Az időskori nappali aluszékonyság is inkább a szedett gyógyszerek mellékhatásaihoz, illetve a rossz éjszaki alváshoz köthető, mintsem a korhoz.

Timothy Monk, a Pittsburgh Egyetem és Orvosi Központ pszichiáter professzora szerint az eredmények azt sugallják, hogy az idősek többsége jobban alszik, mint azt gondolták. "Az a sztereotípia, miszerint a nyugdíjasok este nyolckor mennek lefeküdni és indokolatlanul aluszékonyak napközben, elég pontatlan. Ez arra utal, hogy a mai 60-asok valójában az új 40-esek" - fűzte hozzá a kutató.

A szakemberek szerint bár valóban előfordul, hogy valaki nyugdíjas korában rosszabbul alszik és napközben aluszékonyabb, az ilyesmi hátterében valamilyen betegség, vagy egy gyógyszer mellékhatása állhat, amit érdemes kivizsgáltatni.

A tanulmány a Healthy Aging and Clinical Care in the Elderly oldalain jelent meg.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)