A hangos kórházi szobák miatt nem tudnak aludni a betegek

Egy új kutatásból az derült ki, hogy a betegek valószínűleg azért nem tudnak jól aludni, mert túl hangosak a kórházak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai szerint a kórházi szobákban a zaj erőssége nem haladhatja meg a 30-40 decibelt. Az egyik amerikai kórház kutatói azonban kimutatták, hogy a kórtermekben az átlagos zajszint 50 decibel, sőt esetenként akár a 80 decibelt is elérheti, ami egy láncfűrész hangjának felel meg!

Dr. Vineet Arora, a Chicagói Egyetem kutatója szerint a kórházi környezet egyértelműen nem elég nyugodt. Az egyetem kórházában körülbelül 100 felnőtt beteg részvételével végzett kutatásában Arora és munkatársai kimutatták, hogy bár a kórtermek zajszintje éjszaka alacsonyabb, mint nappal, az átlagos zajszint mégis majdnem mindig meghaladja az ajánlott maximális szintet. Ezt a túlzott zajt nagyrészt az orvosok és ápolók beszélgetése okozza, de a leghangosabb zajok forrásai a riasztócsengők és kórtermi telefonok.

A magasabb maximális zajszint pedig összefüggésbe hozható a kórtermek lakóinak alvászavaraival. Az Archives of Internal Medicine szaklapban megjelent tanulmányból kiderült, hogy a betegek átlagosan egy órával kevesebbet aludtak a kórházban, mint saját otthonukban, az alvásuk pedig gyakran nyugtalan, rossz minőségű volt. Arora szerint a betegek egyik leggyakoribb panasza a rossz alvás, ez pedig hátráltathatja a gyógyulást. Ha valaki beteg és nem tud jól aludni, nem képes gyorsan felépülni.

Dr. Sairam Parthasarathy, az Arizonai Egyetem kutatója azonban úgy véli, nem a zaj felelős teljes mértékben a betegek alvászavaraiért. A szakértő szerint például a kórteremben tapasztalható magasabb zajszint azt mutathatja, hogy több ápolónak kell ki-be járnia a betegeket ellenőrizni és gyógyszert osztani, ami arra utalhat, hogy ezek a betegek súlyosabb állapotban vannak, mint a kevésbé zajos szobák lakói. Egy másik szakértő, dr. Patrick Hanly, a Calgary Egyetem alváskutató központjának kutatója szerint kétségtelen, hogy a kórházi környezet zajos, és az sem kérdéses, hogy a betegek rosszul alszanak a kórházban. Az a baj, hogy az emberek általában azért kerülnek kórházba, mert betegek, ami már önmagában is rontja az alvás minőségét.

Parthasarathy azt javasolja a betegeknek, hogy nappal tartsák felhúzva a redőnyöket, és engedjék be a természetes napfényt. Ha a kórterem zaja zavarja őket, tegyenek be zajszűrő fülhallgatót, és ha fizikailag képesek rá, sétálgassanak napközben.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt napos időnek örülhetünk, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag