Szívbetegséget okozhat a gyors fogyás és visszahízás

A jojózás, azaz a gyors fogyás és visszahízás jelentősen növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát - állítja egy új kutatás.

Így kerülhető el a testsúly jojózása.

Gyorsan fogyunk, gyorsan hízunk: a jojózás becenéven ismert "diéta" nemcsak eredménytelen, hanem egészségtelen is - derült ki egy új kutatásból. Míg a fogyás pozitív hatással lehet az egészségre, a jojó-diéta negatívan hat a szív- és érrendszerre, mivel olyan tényezők ingadozását okozza, mint a vérnyomás és avércukorszint- olvasható a Medical News Today orvos által lektorált szakcikkében.

idősebb nő egészséges ételeket eszik
A rendszertelen diéta nem tesz jót az egészségnek.Fotó: Getty Images

Számos kockázattal jár a jojózás

A jojózás az orvosi definíció szerint akkor fordul elő, amikor az emberek három vagy több alkalommal legalább 5 kilogrammot veszítenek és nyernek vissza súlyukból viszonylag rövid idő alatt. Sokan kutatták már a témát, és a legtöbben a rövid távú hatásokra összpontosítottak. A mostani kutatás viszont a hosszú távú következményeket vette górcső alá.

A kutatásban 16 patkányt osztottak két csoportra. Az egyik csoportot két hétig 60 százalékkal csökkentett kalóriatartalmú étrenden tartottak, majd három hétig hizlalták őket. A kontrollcsoport eközben végig kiegyensúlyozott, tápanyagdús étrenden élt. A vizsgálat során ultrahanggal értékelték a patkányok szív- és veseműködését, illetve az inzulinérzékenységüket is nyomon követték vérvizsgálatokon keresztül. A kutatók azt találták, hogy a diétán lévő patkányoknál 20-40 százalékkal csökkent a veseartériák áramlása és a szív teljesítménye, emellett kialakult náluk az inzulinrezisztencia, amely a cukorbetegség "előszobája", illetve egyik kockázati tényezője.

Eredmények és lehetséges mechanizmusok

Noha a kutatók pontosan még nem tudják, hogy a jojózás miért csökkenti a szív és a vese működését, tényként fogadták el, hogy a szív ilyenkor kevesebb vért pumpál a szervezetbe, így a vesékbe is. Feltételezésük szerint a szervezet kevésbé tud alkalmazkodni a gyors súlyvesztési és -gyarapodási ciklusokhoz, ami stresszhelyzetet okoz számára, és ez okozhatja a szív és vese csökkent működését. A jojózás végén a testzsírarány megborul, és a visszahízási fázisban előnybe kerül a testzsír felhalmozódása. Vagyis a gyors fogyás és hízás minőségileg rosszabb testzsírarányt alakít ki, ami egy elhízott embernél tovább súlyosbíthatja a túlsúlya miatt kialakult egészségügyi panaszokat.

A kutatók szerint ugyanakkor további vizsgálatok szükségesek a témában. Terveik szerint hamarosan elindítják a nagymintás, embereken végzett kísérleteket is. A becslések szerint egyébként a férfiak és nők 10-30 százaléka már legalább egyszer megtapasztalta a jojó effektust a fejlett világban. Ezért is lenne fontos tudni, hogy a gyors fogyás és visszahízás pontosan hogyan növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)